Skal du lave et minivådområde i 2020?

Den nye ansøgningsperiode er i gang. På landmand.dk kan man se, om man har arealer, der egner sig til minivådområder.

Så er der igen åbnet for ansøgninger fra landmænd, der vil søge støtte til at lave et minivådområde.

I den forbindelse er der et brev på vej fra Seges til 4.468 landmænd eller lodsejere landet over, som har arealer, der potentielt kunne egne sig til et minivådområde, og ville kunne få tilskud til det.

I brevet opfordres landmanden til at kontakte sin lokale oplandskonsulent for helt uforpligtende at høre mere. På landmand.dk kan den enkelte landmand også tjekke, om han eller hun har en mulighed på sin jord.

I brevet er der kort over landmandens marker, og her er der plottet mulige minivådområder ind.

Gratis hjælp

- Vi håber at den enkelte landmand vil se positivt på vores henvendelse. Den er tænkt som en inspiration og en opfordring til at kontakte os for at sondere mulighederne. Det er helt uforpligtende og ganske gratis. Det er landmanden, der bestemmer, om der skal etableres et minivådområde. Og oplandskonsulenten kan hjælpe med at finde den bedste placering og udformning, siger Simon Bjorholm, projektleder hos Seges.

- Vi håber, at mange synes, det lyder som en spændende mulighed, så vi om et år kan se minivådområder skyde op der, hvor det virkelig gør en forskel, siger Simon Bjorholm.

Man kan finde sin nærmeste oplandskonsulent på www.oplandskonsulenterne.dk eller ved at kontakte sin rådgivningsvirksomhed.

- Og husk at oplandskonsulenten arbejder gratis for dig, lyder det fra Simon Bjorholm.

Ansøgningsfristen for minivådområder løber til og med 11. august i år. 

aldo

Trin fra idé til færdigt minivådområde

Tjek på landmand.dk om du har arealer, hvor der er mulighed for minivådområder. Du kan også kontakte oplandskonsulenten og få et svar. 

Oplandskonsulenten kommer ud og kigger nærmere på området. Sammen finder I ud af, hvordan minivådområdet bedst muligt kan passes ind i landskabet.

Oplandskonsulenten udarbejder et skitseprojekt over minivådområdets udformning.

Oplandskonsulenten søger Landbrugsstyrelsen om tilskud.

Oplandskonsulenten søger de nødvendige godkendelser hos kommunen.

Når du har tilskud og godkendelser på plads, er du klar til at gå i gang med etableringen.

Hyr en dygtig entreprenør til at udføre gravearbejdet. Måske kan du selv udføre nogle af opgaverne.

Når entreprenøren mener, at minivådområdet er færdigt, får I en landinspektør til at kontrollere målene. Måske viser det sig, at noget skal rettes til.

Når du har sikkerhed for, at kravene er overholdt, sender oplandskonsulenten din ansøgning om tilskudsudbetaling til Landbrugsstyrelsen.

Økonomien

Tilskuddet beregnes som standardomkostninger ud fra minivådområdets størrelse og tilvalg. Hvis minivådområdet kan laves billigere, får man som landmand selv differencen. Man kan få en entreprenør til at udføre arbejdet eller selv udføre det. 

Hvis der tidligere er udbetalt arealstøtte, hvor man vil etablere minivådområdet, kan man fortsat opnå grundbetaling til arealet.

Man kan søge areal- og vedligeholdelseskompensation til arealet. For arealer i omdrift er den 47.000 kr. pr. ha for den 10-årige periode.

Man får 50% af tilskuddet udbetalt, når man har myndighedernes tilladelse til at bygge minivådområdet.

Selvom man har søgt tilskud og fået godkendt projektet, er man ikke forpligtet til at etablere minivådområdet.

Læs også