bannerPos

Snart skal majsen i stak

Kvægbrugskonsulent Jan Jespersen, KvægrådgivningDanmark: - Så er det lige før, majsen er klar til at blive høstet. Foto: Henrik Sieben

AF: HENRIK SIEBEN

JOURNALIST
11-09-2019 08:25
De første friskanalyser af silomajs er udtaget. Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark og Gitte Rasmussen, VKST, mener, at majshøsten begynder rigtigt i næste uge.

- Majsen står fantastisk godt i år. Sådan lyder det fra Jan Jespersen, kvægbrugskonsulent i KvægrådgivningDanmark.

- En solrig sommer blandet med passende nedbør har fået majsen til at vokse optimalt, og derfor er majsen langt fremme i forhold til et normalt år, lyder det fra Jan Jespersen, der netop har været på sin anden tur rundt til fire mælkeproducenter for at udtage prøver til friskanalyser af silomajs.

Om baggrunden for prøverne, der er taget på forskellige lokationer på Sjælland over de seneste uger, og i både konventionelle og økologiske majsmarker, lyder det:

- Vi har brug for at vide, hvordan tørstof- såvel som stivelsesprocent er, så vi kan rådgive om det optimale tidspunkt for høst, snitning og ensilering, så man får flest mulige foderenheder pr. hektar. Vi tager også friskprøverne for at vide, hvordan fordøjeligheden er i forhold til stivelse og tørstof.

- Når vi har fået resultaterne, er det naturligvis stadig op til den enkelte producent at vælge, hvornår han vil lade majsen høste og ensilere, lyder det videre.

Høje tørstofprocenter

Resultaterne for de første prøvetagninger viste ret høje tørstofprocenter.

- Mellem 25 og 31, men det optimale er 31-34 procent. Derfor varer det anslået nok en uge eller to fra nu (3. september, red.), inden vi skal have høstet majsen.

Normalt stiger tørstofindholdet med cirka 0,3 procent om dagen på denne årstid.

Aktuelt er stivelsesindholdet mellem 12 og 30 procent, hvor det optimale er 32-35 procent.

I den forbindelse skyder kvægbrugskonsulenten sit andet gode råd af.

- Tag allerede nu kontakt til maskinstationen og fortæl, hvornår det forventes, at der skal høstes. Så er man på forkant med udviklingen og kommer ikke bagerst i køen.

En god og klog foranstaltning, da anslået 95-98 procent af mælkeproducenterne har maskinstation til at klare arbejdet med høst og ensilering.

Majsen er klar – om få dage

Synspunkterne suppleres af planteavlskonsulent i VKST, Gitte Rasmussen.

- De allertidligste marker er klar til høst nu, men jeg vil understrege, at der er ingen sammenhæng mellem sådato og sortsvalg i forhold til, hvor langt markerne er fremme.

Gitte Rasmussen forklarer det med, at en kold afslutning på april måned bevirkede, at nogle marker tilsået 15.-17. april blev sat tilbage i vækst eller ligefrem frøs væk.

- De stoppede vækst eller frøs væk, men da majs’ vækstpunkt sidder under jordoverfladen, skød de bare igen, og kan sagtens være overhalet i vækst af marker, der blev sået medio maj måned.

Med baggrund i dette lyder anbefalingen, at det er vigtigt især i år at få tjekket tørstof og stivelsesindhold.

- Vi skal ikke forvente så god en kvalitet, som vi så sidste år, til gengæld er mængden noget bedre i år. Enkelte marker er klar nu, og de har et pænt forhold mellem tørstof og stivelsesindhold. Generelt må vi dog sige, at stivelsesindhold er noget under det, vi godt kunne tænke os.

Problemet i år er, at flere planter modner, inden kolben er helt færdigudviklet, og dermed mister vi foderenheder.

Derfor skal man nogle steder vælge at gå på kompromis og høste, inden majsen generelt bliver for tør, for så bliver den sværere at ensilere. Til gengæld risikerer man så også at miste foderenheder.

Afsluttende lyder Gitte Rasmussen og Jan Jespersens råd, at det især i år er vigtigt at få taget prøver eller gennemgå sine marker godt for at ramme det optimale høsttidspunkt.

henrik@landbrugoest.dk
tlf. 61 20 67 42

Prøvetagningen og ensileringen

Selve prøvetagningen foregår ved, at konsulenten i hver af to rækker parallelt forskudt for hinanden i en given majsmark tager fem planter, brækket af cirka 30 centimer over jorden. Disse planter leveres til Eurofin i Ladelund nær Vejen, der foretager den endelige analyse, der typisk foreligger fire dage efter prøvetagning.

Det er for at få det optimale ud af den majs, der er høstet på det helt rigtige tidspunkt, forklarer Jan Jespersen kvægbrugskonsulent i KvægrådgivningDanmark.

- Det er meget vigtigt at få trykket majsen godt sammen, så den ensilerer godt, også ude i hjørnerne af ensilagestakken, hvor det ellers godt kan være svært at komme ordentligt til med traktor eller gummiged.

Der anbefales prøver af stakken efter tre til fire uger.

Endnu et råd lyder fra konsulenten.

- Har man mistanke om, at man ikke får pakket godt nok i et hjørne, kan man med fordel strø nogle håndfulde salt. Det fremmer også ensileringsprocessen.

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next