bannerPos

Snart skal majsen i stak

Kvægbrugskonsulent Jan Jespersen, KvægrådgivningDanmark: - Så er det lige før, majsen er klar til at blive høstet. Foto: Henrik Sieben

AF: HENRIK SIEBEN

JOURNALIST
11-09-2019 08:25
De første friskanalyser af silomajs er udtaget. Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark og Gitte Rasmussen, VKST, mener, at majshøsten begynder rigtigt i næste uge.

- Majsen står fantastisk godt i år. Sådan lyder det fra Jan Jespersen, kvægbrugskonsulent i KvægrådgivningDanmark.

- En solrig sommer blandet med passende nedbør har fået majsen til at vokse optimalt, og derfor er majsen langt fremme i forhold til et normalt år, lyder det fra Jan Jespersen, der netop har været på sin anden tur rundt til fire mælkeproducenter for at udtage prøver til friskanalyser af silomajs.

Om baggrunden for prøverne, der er taget på forskellige lokationer på Sjælland over de seneste uger, og i både konventionelle og økologiske majsmarker, lyder det:

- Vi har brug for at vide, hvordan tørstof- såvel som stivelsesprocent er, så vi kan rådgive om det optimale tidspunkt for høst, snitning og ensilering, så man får flest mulige foderenheder pr. hektar. Vi tager også friskprøverne for at vide, hvordan fordøjeligheden er i forhold til stivelse og tørstof.

- Når vi har fået resultaterne, er det naturligvis stadig op til den enkelte producent at vælge, hvornår han vil lade majsen høste og ensilere, lyder det videre.

Høje tørstofprocenter

Resultaterne for de første prøvetagninger viste ret høje tørstofprocenter.

- Mellem 25 og 31, men det optimale er 31-34 procent. Derfor varer det anslået nok en uge eller to fra nu (3. september, red.), inden vi skal have høstet majsen.

Normalt stiger tørstofindholdet med cirka 0,3 procent om dagen på denne årstid.

Aktuelt er stivelsesindholdet mellem 12 og 30 procent, hvor det optimale er 32-35 procent.

I den forbindelse skyder kvægbrugskonsulenten sit andet gode råd af.

- Tag allerede nu kontakt til maskinstationen og fortæl, hvornår det forventes, at der skal høstes. Så er man på forkant med udviklingen og kommer ikke bagerst i køen.

En god og klog foranstaltning, da anslået 95-98 procent af mælkeproducenterne har maskinstation til at klare arbejdet med høst og ensilering.

Majsen er klar – om få dage

Synspunkterne suppleres af planteavlskonsulent i VKST, Gitte Rasmussen.

- De allertidligste marker er klar til høst nu, men jeg vil understrege, at der er ingen sammenhæng mellem sådato og sortsvalg i forhold til, hvor langt markerne er fremme.

Gitte Rasmussen forklarer det med, at en kold afslutning på april måned bevirkede, at nogle marker tilsået 15.-17. april blev sat tilbage i vækst eller ligefrem frøs væk.

- De stoppede vækst eller frøs væk, men da majs’ vækstpunkt sidder under jordoverfladen, skød de bare igen, og kan sagtens være overhalet i vækst af marker, der blev sået medio maj måned.

Med baggrund i dette lyder anbefalingen, at det er vigtigt især i år at få tjekket tørstof og stivelsesindhold.

- Vi skal ikke forvente så god en kvalitet, som vi så sidste år, til gengæld er mængden noget bedre i år. Enkelte marker er klar nu, og de har et pænt forhold mellem tørstof og stivelsesindhold. Generelt må vi dog sige, at stivelsesindhold er noget under det, vi godt kunne tænke os.

Problemet i år er, at flere planter modner, inden kolben er helt færdigudviklet, og dermed mister vi foderenheder.

Derfor skal man nogle steder vælge at gå på kompromis og høste, inden majsen generelt bliver for tør, for så bliver den sværere at ensilere. Til gengæld risikerer man så også at miste foderenheder.

Afsluttende lyder Gitte Rasmussen og Jan Jespersens råd, at det især i år er vigtigt at få taget prøver eller gennemgå sine marker godt for at ramme det optimale høsttidspunkt.

henrik@landbrugoest.dk
tlf. 61 20 67 42

Prøvetagningen og ensileringen

Selve prøvetagningen foregår ved, at konsulenten i hver af to rækker parallelt forskudt for hinanden i en given majsmark tager fem planter, brækket af cirka 30 centimer over jorden. Disse planter leveres til Eurofin i Ladelund nær Vejen, der foretager den endelige analyse, der typisk foreligger fire dage efter prøvetagning.

Det er for at få det optimale ud af den majs, der er høstet på det helt rigtige tidspunkt, forklarer Jan Jespersen kvægbrugskonsulent i KvægrådgivningDanmark.

- Det er meget vigtigt at få trykket majsen godt sammen, så den ensilerer godt, også ude i hjørnerne af ensilagestakken, hvor det ellers godt kan være svært at komme ordentligt til med traktor eller gummiged.

Der anbefales prøver af stakken efter tre til fire uger.

Endnu et råd lyder fra konsulenten.

- Har man mistanke om, at man ikke får pakket godt nok i et hjørne, kan man med fordel strø nogle håndfulde salt. Det fremmer også ensileringsprocessen.

Kvælstofønsker: Knud Jeppesen i hveden

Knud Jeppesen hjælper til med at høste omkring 170 hektar hvede nær Jelling. Kvaliteten er god, og udbyttet er rimeligt, selvom han ville ønske, at planterne kunne have fået mere kvælstof. Til trods for landmændenes begrænsninger er høsten stadig en dejlig tid på året. Især når vejret er helt perfekt, og der er ekstra sved på panden. Vi var med i marken.

Vilomix: Tørsyremix kan hjælpe med at bevare foderets værdi

Ifølge foderfirma er det muligt at halvere antallet af mikroorganismer, når der tilsættes 2-3 kg tørsyre pr. tons fuldfoder.

Landsforskelle i græs og majs

Generelt klarer foderafgrøderne sig ikke så tosset, men flere steder kunne godt bruge vand nu.

Der er rigeligt med hvede på globalt plan

Denne måneds WASDE-rapport fra det amerikanske landbrugsministerium viste, at der som forventet er masser af hvede tilgængeligt på globalt plan. Dette til trods for at vi her i Europa oplever en nedgang i hvedeproduktionen.

Supermagnet klar til september

BvL er klar med en magnet til fodervogne, som er så kraftig, at man skal passe på sin mobil og tablet i dens nærhed.

Nogle landmænd rådes til at dyrke vinterbyg på et forkert grundlag

Selvfølgelig skal både landmænd og deres rådgivere arbejde efter landets love og regler, selvom disse er både rigide og fagligt uforstandige. Men landmændenes frustrationer bliver større, når de rådgives til at gå på kompromis med fagligheden, selv hvor dette ikke er nødvendigt.

Hellere 20 minutter for meget end 5 minutter for lidt i foderblanderen

Ifølge Bulldog Agri kan de fleste blandere i dag håndtere kompaktfoder, når de ellers er udstyret med ordentlige knive og gode, store snegle, som kan levere et stort foderflow i karret.
Side 1 af 1897 (37926 artikler)Prev1234567189518961897Next