Jyske pløjespecialister indtog Vestsjælland

Ved det store DM-stævne i pløjning på Søgaard ved Gørlev var det som ventet de jyske deltagere, som sikrede sig hovedparten af medaljerne.

Flere og flere landmænd vælger pløjefri dyrkning, men der var i den grad gang i plovene, da Søgaard ved Gørlev i Vestsjælland dannede rammen om danmarksmesterskaberne i pløjning.

Vanen tro blev DM-stævnet domineret af jyderne. 55 af de i alt 84 DM-deltagere har således bopæl i Jylland, og en gennemgang af medaljeoversigten viser også, at kun fem af de til sammen 27 DM-medaljer i de traditionelle kategorier gik til deltagere øst for Storebælt.

I flere af rækkerne var der også udelukkende jyder på medaljepodiet. Det var blandt andet tilfældet i vendeplov for seniorer, hvor Søren Korsgaard, Holstebro, levede op til favoritrollen og sikrede sig DM-guldet for 10. gang, mens Jesper Madsen, Odder, og Rasmus Pedersen, Kjellerup, blev henholdsvis nummer to og tre.

Blandt seniorerne i standardplov var der dog »kun« to jyder på podiet, og de – Frank Kjærgaard Andersen, Kjellerup, og Peter Geertsen fra Hanstholm – blev henvist til anden- og tredjepladsen af Michael Balle fra Odense-kanten, der kunne indtage pladsen øverst på medaljeskamlen.


Juniorguld til Hobro

På juniorsiden blev det Martin Lindberg Velling, Hobro, der strøg til tops i standardplov efterfulgt af Jacob Neimann. Hobro, på en andenplads.

Blandt vendepløjerne blev det Malthe Jensby Krejberg fra Mors, som kunne tage sølvet med hjem.

I de fire klasser inden for veteranpløjning var jyderne også dominerende, men ingen – heller ikke jyderne – kunne dog hamle op med fynske Claus Bech fra Søndersø, der sikrede sig DM-guldet i kategorien »Flerfuret bugseret«.

Ganske symptomatisk for DM-stævnet var det også de jyske landbrugsskoler, som klarede sig bedst i skolepløjningen. Grindsted Landbrugsskole blev nummer tre, mens både første- og andenpladsen gik til Bygholm Landbrugsskole, hvor skolens EUD-elever har håneretten efter en kneben sejr over EUX-holdet.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også