- Jeg håber det kan gøres hurtigere end 2025

Fødevareminister Mogens Jensen (S) havde håbet på et mere ambitiøst soja-udspil fra Landbrug & Fødevarer, som har lanceret målsætning om 100 procent import af ansvarligt produceret soja inden 2025. Organisationen kan dog nå det endnu, påpeger han.

Landbrug & Fødevarer har i sidste uge skærpet sin sojapolitik. Senest i 2025 skal 100 procent af den soja, som bliver importeret til Danmark til foderforbrug, skal være såkaldt tredjeparts-verificeret. Det vil sige, at der er sikkerhed for, at det er soja, som er ansvarligt produceret, verificeret og afskovningsfrit.

Frem mod 2025 har Landbrug & Fødevarer sat delmål. I 2021 er der for eksempel mindst 20 procent af den importerede soja, som skal være tredjepartscertificeret.

Fra fødevareminister Mogens Jensen (S), der her i efteråret har bebudet en national handlingsplan, for hvordan man i Danmark sikrer, at det soja som bliver importeret, ikke betyder rydning af regnskov i Sydmamerika, lyder det, at det ifølge ham godt kunne være gjort en anelse mere ambitiøst.

- Jeg håber, at det kan gøres hurtigere end 2025, og det synes jeg, at man skal arbejde på, siger Mogens Jensen til Effektivt Landbrug.

Han fortæller, at han er glad for, at branchen har reageret på den opfordring, som han kom med tidligere på året. Her efterlyste han ambitiøse soja-handlingsplaner fra erhvervet forud for, at regeringen selv lancerer en national handlingsplan.

- Jeg bad branchen om at gå frivilligt med ind i et samarbejde, og det har branchen jo gjort. Senest har DLG jo også tilsluttet sig den sojaalliance, som vi har lavet.

- Og min opfordring er, at man i hver enkelt brancheorganisation laver så ambitiøse planer som overhovedet muligt. Jeg håber stadigvæk, at Landbrug & Fødevarer vil se til det, som blandt andet Arla og Danish Crown lagt frem.

- De har jo sagt, at ind til vi har et system, hvor vi fuldstændig kan spore sojaen hen til en kilde, hvor den er garanteret afskovningsfri, så køber de kun certificere soja ind til da. Sådan håber jeg stadigvæk, at Landbrug & Fødevarer også vil gøre, siger Mogens Jensen.

Hos Danish Crown meldte man blandt andet ud tidligere i år, at indtil de fysiske forsyningslinjer af ansvarlig soja er etableret, vil Danish Crown fra 1. oktober 2020 supplere med køb af RTRS- eller RTRS-ækvivalente kreditter, som indestår for, at der ikke sker illegal eller legal afskovning i følsomme skovområder. Lignende udmelding er Arla for længst også kommet med.

Kalder udspil meget ambitiøst

I sidste uge lød det i forbindelse med lanceringen af L&F’s skærpede sojapolitik med den dertilhørende 2025-målæstning fra L&F-direktør, Flemming Nør-Pedersen.

- Det er et stærkt skridt, det samlede erhverv i Danmark nu tager. Vi vil skabe reelle og varige forandringer i de lande, hvor sojaen produceres. Det gør vi ved at stille krav om blandt andet afskovningsfri dyrkning og verificering. Det er ikke alene ambitiøst, det giver også den mest bæredygtige løsning på den lange bane, sagde han.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også