Store regnmængder satte vandløb på prøve
Det heftige og meget våde vejr på det seneste har igen tydeliggjort problemerne med manglende vedligeholdelse af vandløbene, mener formanden for Danske Vandløb, Helge Danneskiold-Samsøe.

De seneste dages kraftige regnvejr har sat fokus på behovet for bedre vedligeholdelse af vandløbene, mener Helge Danneskiold-Samsøe, formand for Danske Vandløb. Foto: Jørgen P. Jensen
I løbet af de seneste døgn er der faldet store mængder regn flere steder i Danmark – blandt andet på Lolland, hvor Helge Danneskiold-Samsøe tirsdag morgen målte 39,25 mm på én dag ved Øllingesøe og i sidste uge 43,25 mm ved et dobbelt skybrud.
Data fra DMI viser samtidig, at der flere steder i det sydlige Danmark er faldet over 100 millimeter regn på et døgn, og DMI melder onsdag fortsat om risiko for oversvømmelser, både på Sydhavsøerne og på Fyn. Men konsekvenserne kunne have været mindre. Det mener Helge Danneskiold-Samsøe, formand for Danske Vandløb.
- Det er netop i sådanne situationer, at det viser sig, om vandløbene er vedligeholdt ordentligt. Vi ser desværre stadig eksempler på oversvømmelser, som kunne være undgået, hvis grødeskæring og anden vedligeholdelse var foretaget rettidigt, siger han i en pressemeddelelse.

Eksempler på oversvømmelser har været tiltagende de seneste år. Arkivfoto: Jesper Hallgren
Flere kommuner halter efter
Organisationen Danske Vandløb har i årevis fulgt udviklingen og advaret mod manglende vedligeholdelse. Ifølge Danneskiold-Samsøe halter mange kommuner efter udviklingen i vejret, hvor mere intense og hyppige regnskyl er blevet det nye normale.
- Vi er oppe imod stærke kræfter, der modarbejder en aktiv indsats for vandløbene. Men konsekvenserne bliver meget tydelige, når vandet ikke kan komme væk – det rammer både byer og land og kan koste dyrt, understreger han.
Særligt der, hvor vandløbsregulativerne ikke overholdes, og hvor grøden ikke bliver skåret, er risikoen for oversvømmelser størst. Det kan ifølge Danneskiold-Samsøe udløse et erstatningsansvar for kommunerne, hvis husejere og lodsejere lider tab på grund af manglende vedligeholdelse.
Danske Vandløb har i flere tilfælde foreslået kommunerne at tage nye metoder i brug, både når det gælder målinger af vandforhold og generel vedligeholdelse.
Nedbørsmæssigt har juli måned allerede skrevet sig ind i historiebøgerne lokalt ved Øllingesøe, hvor der frem til tirsdag morgen var faldet 125,79 mm regn – nok til at gøre måneden til den femtevådeste juli siden 1923. Det lokale nedbørsarkiv, som kombinerer DMI-målinger fra station Græshave (frem til 1964) med egne data, viser, at kun juli 1931 var markant vådere med 217 mm.

Den seneste tids hidsige vejr har både medført oversvømmelser, men også påvirket kornmarker, hvor kornet har lagt sig ned. Foto: Henning K. Andersen