Stort arbejde forud med minkerstatninger

Der venter et stort arbejde med at skulle beregne, hvor meget den enkelte minkavler skal have i erstatning, efter mandagens aftale til op mod 19 milliarder kroner for lukningen af minkerhvervet.

Arbejdet med at aflive mink stod på i længere tid i efteråret. Nu venter der et nyt stort arbejde med at få kompenseret minkavlerne. Foto: Brian Langballe Kristiansen
Arbejdet med at aflive mink stod på i længere tid i efteråret. Nu venter der et nyt stort arbejde med at få kompenseret minkavlerne. Foto: Brian Langballe Kristiansen

Der blev skrevet danmarkshistorie mandag, da regerigen sammen med Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre og SF indgik en aftale om erstatning på op mod 19 milliarder kroner til de danske minkavlere, efter efterårets dramatiske aflivning af flere millioner mink og det efterfølgende juridiske og politiske tovtrækkeri, der blandt andet kostede forhenværende fødevareminister Mogens Jensen jobbet.

Det mener Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Men med mandagens aftale er man først nu klar til at tage de næste skridt mod at få ryddet op efter erhvervet.

- Der kommer til at være et arbejde med en taksationskommission, der vil skulle beregne nærmere, hvor meget hver enkelt minkavlers bedrift er værd. Det vil være et meget stort arbejde, der vil vare i lang tid fremover, siger Frederik Waage til Ritzaus Bureau ifølge Jyllands-Posten.

- Bedre end almindelig ekspropriation

Ifølge Frederik Waage kan det komme minkavlerne til gode, at hver sag skal vurderes individuelt.

- Det giver ikke nødvendigvis det bedste resultat for alle. Men sammenlignet med, hvad man kunne forvente at få ved en almindelig ekspropriation, forekommer det umiddelbart til at være en god aftale for minkavlerne.

Med mandagens aftale forventes der at blive udbetalt mellem 10,9 og 11,9 milliarder kroner i direkte erstatning til minkavlerne, hvilket skal ses i lyset af, at minkavlerne skønnes at have gæld for omkring 8,6 milliarder kroner. Hertil kommer erstatning på mellem 3,1 og 4,1 milliarder kroner til følgeerhverv og omstilling. Endelig ventes der udgifter mellem 1,9 og 3,1 milliarder kroner til blandt andet nedrivning af anlæg.

hka

Læs også

Utilfreds med alternative virkemidler: - Det er for lidt og for sent
Vandplaner bliver atter forsinket
Efter flere måneder til havs: Spanske kvægskibe vender endelig tilbage til havn
Fødevarestyrelsen opruster til minkudbetalinger
Formand: L&F bør stoppe samarbejde med forening
DR´s særstatus truer demokratiet