Blå partier ville have større dvalemodel

Flere blå partier valgte at stå uden for aftalen om minkerstatninger, da de mener, at den nuværende aftale gør det umuligt at genstarte minkerhvervet. I Venstre er man tilfreds med aftalen.

Knap 12 uger efter, at statsminister Mette Frederiksen krævede alle mink i Danmark aflivet, faldt der mandag aften en aftale om erstatning på plads. Der er tale om »fuld og fair« erstatning, lød det fra fungerende finansminister, Morten Bødskov (S).

Aftalen går hen over midten i Folketinget. Kun Venstre, som regeringen især har koncentreret sig om i forhandlingerne, og Liberal Alliance, er dog med i aftalen fra blå blok. Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står uden for. 

En af de væsentligste årsager til at de tre blå partier står uden for er, at de mener, at det med aftalen bliver alt for svært at starte op igen, når det fra 2022 igen bliver lovligt at holde mink. Den såkaldte dvalemodel er ikke stor nok, lyder det. Der er i aftalen afsat 60 millioner kroner til ordningen. På Facebook uddyber flere af politikerne sig:

Fra Rasmus Jarlov fra De Konservative lyder det:

- Aftalen gør det mere attraktivt for minkavlerne at stoppe end at genoptage minkavl. Det er en slet skjult dagsorden om at udrydde minkavl permanent, som venstrefløjen her igen har fået igennem, og det vil vi ikke være en del af, skrev han.

Det er Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen enig i. Han skriver: 

- Man laver en dvaleordning så dårlig for avlerne, at det bliver meget svært for dem, som ønsker at fortsætte at gøre dette, skriver han og fremhæver, at minkavlere, der ønsker at sætte deres produktion i dvale ingen løn får i hele perioden, hvor man har lukket deres erhverv ned, og heller ingen hjælp til at starte op igen.

Fra Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby lyder det, at dvalemodellen burde have været forbedret.

Hos Venstre er der omvendt stor tilfredshed med aftalen.

- Jeg er stolt af den forskel, som Venstre her har gjort over de seneste måneder. Det startede helt skævt, men nu får familierne bag de livsværk og virksomheder, som blev tvangslukkede, en ordentlig behandling - og ikke mindst en større klarhed om deres fremtid. Det manglede også bare, lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

I rød blok står Enhedslisten uden for aftalen. Det skyldes, at man mener, at partierne overkompenserer minkavlerne med knap 3 milliarder kroner.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også