Tog fejl af lokationen: Greenpeace demonstrerede imod Danish Crowns svineproduktion - ved kvægfoderfabrik

Aktivister fra Greenpeace Danmark gik onsdag morgen i stor aktion på Aarhus Havn i protest mod Danish Crowns »greenwashing af klimaskadeligt kød«. Det viser sig dog, at der slet ikke bliver produceret svinefoder på fabrikken.

De i alt 23 Greenpeace-aktivister, der kommer fra Danmark, Sverige, Tyskland og Polen, lukkede onsdag morgen med en blokade en foderfabrik, hvorfra de mente, at importeret soja fra særligt Sydamerika blev kørt ud med lastbiler til foder til de millioner af danske svin, der ender som Danish Crowns koteletter, fars og pølser i kølediske.

Det viste sig dog, at der slet ikke bliver produceret svinefoder på fabrikken, men non-GMO kvægfoder, oplyser DLG.

Aktivisterne havde lavet blokader for lastbiltransporten ved at lænke sig fast til barrikader af træstammer, der er dekoreret som salami for at synliggøre den påståede sammenhæng mellem skovødelæggelsen i Sydamerika og foderet til de mange millioner svin i den danske slagterikoncerns produktion.

- Danish Crown må omgående stoppe med at greenwashe klimaskadeligt kød og trække sin vildledende markedsføring tilbage. Virkeligheden er, at Danish Crown fodrer klimakrisen og er medansvarlig for rydning af skove i Sydamerika med sin store produktion af svin, opfedet med skovrydningssoja. Vores tålmodighed med deres klimaløgne er slut, derfor har vi  blokeret fabrikken, siger Greenpeace-aktivist Nicoline Hagen.

Mener, at Danish Crown bryder markedsføringsloven

Greenpeace Danmark anklager i en klage til Forbrugerombudsmanden Danish Crown – en af verdens største eksportører af svinekød – for at vildlede forbrugerne til at tro, at selskabets kød har særlige klimafordele uden at kunne dokumentere sine påstande. Dermed mener Greenpeace, at Danish Crown overtræder markedsføringsloven, og kræver, at kampagnen stoppes omgående.

- Mens Amazonas og andre af Sydamerikas uerstattelige skove hærges af rekordstore, påsatte brande, og oprindelige folks liv trues, fortsætter Danish Crown med at producere millioner af svin fodret med soja, der presser skovene og klimaet til kanten, siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace.

»Falsk kampagne«

Spørger man imidlertid Danish Crown, er der tale om en »falsk kampagne«. På Twitter forsøgte slagterikoncernen at svare på kritikken ved at pointere, at Danish Crown har forpligtet sig til at anvende ansvarligt produceret soja.

- Greenpeace’s falske kampagne mod Danish Crown nåede i morges til Aarhus. Aktivister forhindrede medarbejdere i at komme på arbejde og foder i at komme frem til dyr. Kampagnen er fejlagtig, allerede i april 2020 forpligtede vi os til ansvarlig soja, skriver de i opslaget.

Her omtaler slagterikoncernen sin handlingsplan for soja, som de rigtigt nok lancerede i 2020. Handlingsplanen er en del af koncernens bæredygtighedsstrategi, hvor målet er at reducere udledningen af klimagasser med 50 procent i 2030 og være klimaneutral i 2050.

- Senest i 2025 vil grisene hos Danish Crowns ejere få foder med soja, som kommer fra producenter, der kan dokumentere, at produktionen sker på bæredygtig vis og på agerjord, der ikke er taget i brug efter ulovlig rydning af Amazonas regnskov, skrev Danish Crown i marts 2020.

- Vi er skuffede og ærgerlige

Ligeledes lyder det fra Jens Hansen, der er pressechef i Danish Crown, at han gerne havde set, at man kunne have taget dialogen og fundet en løsning sammen.

- Umiddelbart er vi jo kun indirekte involveret, da de jo har valgt at lave deres aktion hos andre virksomheder. Men jeg skal da ikke lægge skjul på, at vi er skuffede og ærgerlige over, at Greenpeace vælger at gå den vej. Det ligger langt fra den tradition, vi har i Danmark for at tale om tingene og finde løsninger i fællesskab. Og det er den vej, Danish Crown til stadighed vil forfølge, udtaler han til Effektivt Landbrug.

- Vi har en klar handlingsplan for soja frem mod 2025, hvor vi – indtil forsyningsvejene ikke gør det muligt at få soja fra områder, hvor det er produceret garanteret afskovningsfrit – køber RTRS-certifikater. Det er et program, der understøtter bæredygtig sojaproduktion, og som anbefales af Verdensnaturfonden (WWF), tilføjer han.

Ønsker udfasning af soja-import

Coop har afvist at føre produkter med »Klimakontrolleret Gris«-mærket, og efter Greenpeace-klagen til Forbrugerombudsmanden har yderligere Aldi og Lidl besluttet at droppe Danish Crowns kød med mærket i deres butikker.

Forbrugerombudsmanden har efterfølgende oversendt klagen til Fødevarestyrelsen, mens Danish Crown fortsat nægter at trække sin kampagne tilbage. Greenpeace går derfor nu i aktion med krav om, at Danish Crown omgående stopper den vildledende markedsføring af »Klimakontrolleret Gris«.

- Vi står midt i en klimanødsituation, og tiden er løbet ud for business as usual. Det er ikke en gangbar løsning, at dansk landbrug skal være kødfabrik for resten af verden, som Danish Crown ønsker at bilde os ind. Det kræver meget plads at producere kød, som fortrænger skov og natur, både i Danmark og ikke mindst i Sydamerika, siger Kristine Clement.

- Den eneste ansvarlige vej frem er at sænke antallet af svin og køer markant, udfase sojaimporten hurtigst muligt og sætte turbo på omstillingen til plantebaserede fødevarer, afslutter hun.

Udover Greenpeace-klagen har Klimabevægelsen, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening stævnet Danish Crown for kampagnen.

Læs også