- I Nye Borgerlige veksler vi ikke vores løfter til danskerne for ministerbiler

Onsdag bød på en række udviklinger i regeringsforhandlingerne, da både Nye Borgerlige, Enhedslisten og Alternativet meldte sig ud af forhandlingerne.

- I Nye Borgerlige veksler vi ikke vores løfter til danskerne for ministerbiler. Det, vi lovede før valget, holder vi efter valget. Derfor er vi ude af regeringsforhandlingerne.

Sådan lyder det fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, på Twitter onsdag.

Udmeldingen kommer efter, at Mette Frederiksen på et pressemøde oplyste, at hun havde indledt realitetsforhandlingerne.

Her fortalte hun, at det er partierne Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, man stadig forhandler med for at danne en regering.

Og hvis man er tilhænger af, at Socialdemokratiet indgår i en regering over midten med et borgerligt parti, kan der måske være grund til at være optimistisk ovenpå onsdagens udtalelser fra den fungerende statsminister.

- Vi kan godt danne en bred regering i Danmark. Det kræver at vi kan blive enige om det politiske. Vi skal være enige om en ambitiøs retning for danskerne, lød det fra Mette Frederiksen på pressemødet.

Nye toner fra Konservative

Undervejs i valgkampen har Konservative kategorisk afvist muligheden for at danne regering over midten med Socialdemokratiet. Det er dog tilsyneladende ikke længere tilfældet.

- Det ser svært ud, men jeg synes, det skal handle om politik og ikke alle mulige bogstavkombinationer. Det vil kræve, at Mette Frederiksen flytter sig ret langt, men det skal da forsøges. Jeg kommer da til at prøve at få mest muligt igennem, og så må vi se, om det overhovedet kan bære, kunne DR tirsdag citere Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, for.

Tidligere havde formanden ellers udtalt, at en sådan konstellation havde han »slet ikke fantasi« til at forestille sig.

Ærgrelse fra Alternativet og Enhedslisten

Et af de andre partier, der for nuværende ikke ser ud til at sidde med i en kommende regering, er Alternativet. Og partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, lægger ikke skjul på, at hun er skuffet over onsdagens udvikling.

- Det er jo dybt deprimerende, at Socialdemokratiet ikke ønsker en bæredygtig grøn omstilling, som vores samfund så inderligt kalder på, men i stedet søger et »business as usual«-flertal. Mere vækst, større ulighed, mindre klimahandling, flere lappeløsninger, mens kriserne vokser, skrev hun på Twitter.

Skuffelsen deles af Enhedslistens formand, Mai Villadsen, der onsdag kritiserede Socialdemokratiets valg om at søge et flertal over midten.

- Jeg mener, at Mette Frederiksen begår en kolossal fejl, og hun kommer jo til at svigte de mange vælgere, som troede, at hun ville levere på de mange valgløfter, hun har turneret rundt med under valgkampen, sagde hun, da hun onsdag aften gæstede programmet »Lippert« på TV 2 News.

Læs også