Trækker politikerne i land om advokatvurdering for at sidde i regering?

Alternativets formand Franciska Rosenkilde vil ikke længere svare på spørgsmål om, hvorvidt partiet støtter en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

Alternativets formand Franciska Rosenkilde vil ikke længere svare på, hvad der skal ske i minksagen rent politisk. Foto: Maria Sattrup Det vil være et svigt af det borgerlige Danmark, hvis Venstre ikke bakker op om en uvildig vurdering af minksagen med fokus på Mette Frederiksen, siger Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. Arkivfoto: Per Jørgensen

Først ville de. Så ville de ikke. Så ville de igen. Nu er det umuligt at sige, hvad de vil. Nogenlunde sådan kan man sammenfatte den tilgang, som Alternativet har haft til spørgsmålet om en juridisk vurdering af, hvilket ansvar Mette Frederiksen skulle tage for sin rolle i minksagen.

Efter folketingsvalget den 1. november var politisk leder i Alternativet, Franciska Rosenkilde, ude at sige, at partiet ikke længere var tilhænger af en advokatvurdering af sagen. Men så blev hun banket på plads af sit politiske bagland på Christiansborg. 

Men efter at tre juraprofessorer i en uopfordret vurdering pegede på, at der nok ikke var basis for, at statsministeren kunne stilles til ansvar i sagen, åbnede Rosenkilde igen op for, at der ikke skulle ske mere i sagen.

I den forbindelse gav partiets politiske ordfører, Torsten Gejl, sig selv og resten af partiets MF'er en tidsfrist for at få læst den juridiske vurdering fra de tre professorer.

Det skete i et interview med Jyllands-Posten den 9. november, hvor Gejl meldte ud, at partiet ville udtale sig om sagen i løbet af en uge eller to. Men selv om det nu er tre uger siden, har partiet ikke meldt deres endelige holdning ud. Og Jyllands-Posten skriver nu, at hverken Rosenkilde eller Gejl vil udtale sig til avisen, trods adskillige henvendelser.

Ellemann ændrer tonen

Også Venstre-formand Jacob Ellemann er mindre skråsikker omkring behovet for en yderligere undersøgelse. 

I forbindelse med de igangværende regeringsforhandlinger sagde V-formanden ifølge BT, at en advokatundersøgelse havde været på tapetet under samtalerne mellem ham og Mette Frederiksen, men han sagde også:

- Vi har behov for, at der er et værdigt punktum for den sag. Og der synes jeg, at en advokatvurdering kan være en naturlig måde at få sådan en afslutning på, lød det fra Ellemann.

Det er væsentligt at hæfte sig ved ordvalget, »kan være«, kontra den udmelding, Ellemann kom med under valgkampen, hvor han sammen med resten af blå blok i en fælles pressemeddelelse pegede på behovet for en uvildig undersøgelse. Altså »kan være« i stedet for »skal«.

Vermund kritiserer

De nye toner vækker allerede nu bekymring hos Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund. Hun siger til Jyllands-Posten, at det for hende lod til, at Venstre var ved at blive slappe i koderne. Og at en ændret Venstre-holdning er udtryk for et svigt af det borgerlige Danmark.

- Hvis der er et skifte, er det åbenlyst, fordi der er udsigt til ministerposter og adgang til ministerbiler. Og det er beskæmmende, hvis det forholder sig sådan, at man er klar til både at opgive arbejdet og kampen for det borgerlige Danmark og at opgive kravet om en advokatvurdering af minkskandalen, bare for at man selv kan komme til magten og få sat sig i en ministerbil, siger Vermund til avisen.

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også