Fynsk landbrug skal sidde med ved bordet

Med emner som: »De unge skal engageres i politik«, og »Der skal samarbejdes på tværs af sektorer«, aflagde formand Torben Povlsen forleden sin beretning for et rekordstort antal medlemmer til årets generalforsamling.

Finn Andersen, Henrik Terp og Martin Boe Madsen. Centrovices bestyrelse: Fra venstre Torben Povlsen, Lars Iversen, Martin Boe Madsen, Hans Jakob Clausen, Peter Høj, Finn Eskelund Andersen, Carsten Hedegaard, Mads Ingdal West og Henrik Terp.

Formand Torben Povlsen glædede sig i sin beretning over den nye regering og ministerens ord om, at landbruget skal udvikles og ikke afvikles.

Derudover kom han også ind på, at 2022 var et skelsættende år, hvor krigen i Ukraine satte dagsordenen de første måneder, og folketingsvalget i efteråret de efterfølgende med stor diskussion om en kommende CO2-afgifts størrelse.

- Diskussionen gik desværre ikke på at være løsningsorienterede og fremadrettede, men på at slå på en sektor. Det kan vi tage til os og kigge på, hvordan vi har håndteret, og hvad vi skulle have gjort. Det var ikke særligt kønt at være en del af, men en enorm svær debat at komme ind i.

- Heldigvis fik vi en bred regering ind over midten, som har et flertal til at skabe forandring på en anden måde, end hvis vi havde fået en blokpolitik med det flertal, der blev valgt. Her snakker man et landbrug, der skal udvikles og ikke et landbrug, der skal afvikles, sagde han.

Stærkt år

Formanden talte desuden om, hvordan en prisstigning på op til 20 procent slet ikke var det, der afspejlede sig. Han fremhævede flere hundrede procents stigning på energi og gødning og understregede de udfordringer, det gav.

- Generelt var 2022 dog et rigtigt stærkt år for primærproduktionen. Mælk, energi, og planteproduktion præsterede godt. Griseproduktionen var mere varieret. Man kan sige, at griseproduktionen er inde i en periode, hvor den stærkeste partner, Danish Crown, måske har et tandhjul eller to, der skal til at falde i hak, så man kan følge med resten af markedet på, hvorledes priserne skal udvikle sig.

Torben Povlsen fremhævede den økologiske produktion, og understregede, at de økologiske varer er med til at hæve prisen også for de konventionelle varer, hvorfor det er vigtigt, at den økologiske produktion igen kommer op i gear og får den rigtigt pris for deres varer.

Stærkt samarbejde

Formanden påpegede CO2-afgiften som en udfordring, hvor landbruget skal være en del af løsningen.

- Vi skal have de store, stærke andelsselskaber til at gå sammen med primærproduktionen om at fonde den grønne omstilling.

- Vi skal sikre os, at vi i landbruget kan eje de klimaværktøjer på biogas, grøn energi og CO2-binding, som vi skal bruge i 2030, for at være klimaneutrale.

- Det er ikke godt nok, at en af de stores medlemmer er klimaneutrale. Det er hele klyngen, der skal være det, og det kræver et rigtigt stærkt samarbejde på tværs af gamle sektorer, primærlandbruget og virksomheder. Det er vigtigt for, at vi kan løse det her.

- Vi skal stå stærkt i fremtiden, og vi er nødt til at forholde os til den virkelighed, der er. Landbruget har før vist, at vi er stærke og innovative, og det kan vi vise igen. Der er meget, der skal gå op i en højere enhed, men vi har en så stærk organisation, som kan komme op med de rette løsninger. Vi kan blive hørt helt ind på Christiansborg, for vi skal sidde med ved bordet i fremtidens forhandlinger, lød det fra formanden.

 

De unge skal engageres

En tydeligt engageret formand, slog ligeledes et slag for, at den næste generation af landmænd skal sikres og engageres i foreningen.

- Det er en nød, der er svær at knække. Men vi skal gøre det, understregede han og blev afløst af bestyrelsesmedlem Martin Boe Madsen, der fastslog, at de unge skal engageres.

- De skal være med til at sætte dagsordenen. De unge vil det gerne. De vil have indflydelse. De vil ikke sidde ude på udskiftningsbænken og kigge på os andre.

- De unge har en meget høj prioritet i vores bestyrelse, sluttede han til stort bifald fra salen.

Faldende medlemstal

- Hvis vi skal i mål i fremtiden, skal vi have nye, stærke spillere siddende klar på bænken, men desværre har vi set et faldende medlemstal, sagde Torben Povlsen, der dog under generalforsamlingen kunne kigge hen over hele 230 medlemmer, der havde fundet vej til Vissenbjerg. Et antal tilhørere, der ikke har kunnet matches de sidste mange år.

- Vi har i L&F Centrovice længe haft LandboUngdom som samarbejdspartner og et fokus på, hvordan de unge landmænd kommer ind i vores forening. Derfor skal vi i L&F Centrovice gribe den efterspørgsel, vi hører fra de unge landmænd. Det er nødvendigt for at fastholde en stærk fødevaresektor på Fyn og i Danmark i fremtiden, sagde Torben Povlsen.

Regnskabstal 2022

(2021 i parentes)

Omsætning: 393 millioner kroner (397 millioner kroner)

Årets resultat: 6.1 millioner kroner (15.1 millioner kroner)

 

Budget 2023:

Omsætning: 405-415 millioner kroner

Årets resultat: 7-9 millioner kroner

Bestyrelsen

Torben Povlsen

Lars Iversen

Hans Jakob Clausen

Peter Høj

Mads Ingdal West

Genvalg til:

Martin Boe Madsen

Henrik Terp

Carsten Hedegaard

Finn Eskelund Andersen

Læs også