Minister svarer på ejendomskritik

Det vil blive billigere at bo på landet, lyder det fra skatteminister Jeppe Bruus efter kritikken af de nye regler om beskatning af ejendomme på landet.

Det har ikke skortet på bekymring og kritik, siden Vurderingsstyrelsen begyndte at sende de første breve ud om ændret beboelsesstatus på ejendomme på landet. 

Ændrede regler betyder nemlig, at op mod 21.000 ejendomme skifter status fra landbrugsejendom, og det kan betyde et anseeligt skattesmæk, specielt hvis man ejer en landejendom, der fremover skal kategoriseres som ejerbolig. 

Mandag sendte 31 borgmestre på tværs af det politiske spektrum i Danmark og Landdistrikternes Fællesudvalg et brev til Landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) og skatteminister Jeppe Bruus (S) med udtalt bekymring om tingenes tilstand. 

Bruus: Billigere i landdistrikterne

I brevet opfordrede de ministrene til at trække i nødbremsen ved at stoppe omkategoriseringen af mindre landejendomme, indtil man kender de skattemæssige konsekvenser, og derefter skabe en ny kategori for ejendomme på mellem 10 og 15 hektar, der skal beskattes på samme måde som landbrug.

Men det kommer ikke til at ske, lyder det fra skateminister Jeppe Bruus ifølge TV2 Fyn.

- Nej, ejendomsvurderingssystemet er ved at blive rullet ud. Det er en meget, meget stor øvelse, hvor alle boliger skal have nye ejendomsvurderinger i år. De vil så træde i kraft i det nye boligskattesystem i 2024, og den proces kører nu, siger han og tilføjer, at det vil blive billigere at bo på landet med tiden.

- Fremadrettet vil grundværdierne jo reelt blive skattet efter, hvor meget ejendommene er værd, og samtidig vil vi gøre det billigere at bo i landdistrikterne, og det vil tage noget af presset, siger Jeppe Bruus.

Han tilføjer, at han tager kritikken alvorligt fra bormestrene og andre kritiske røster i befolkningen omkring sagen. I de berørte områder har der været stor utilfredshed med den nye praksis fra Vurderingsstyrelsen. Således har Facebookgruppen »Netværk mod nye ejendomsvurdering af små landbrug« på cirka en måned fået over 14.500 medlemmer. 

Læs også