Minister på vej med en ny model for efterafgrøder

Fødevareminister Jacob Jensen (V) er »i fuld gang med at få udarbejdet en helt ny model, som vil være mere virkeligheds- og bedriftsnær«.

- Jeg deler frustrationen over den komplicerede høst, der er i år, som i kombination med komplicerede regler gør arbejdet som landmand ekstra besværligt. Reglerne om efterafgrøder er blevet gjort mere fleksible i forhold til for år tilbage. For eksempel kan man bruge af »opsparede« efterafgrøder fra tidligere år. Det ændrer ikke på, at jeg er i fuld gang med at få udarbejdet en helt ny model, som vil være mere virkeligheds- og bedriftsnær, meddeler ministeren i en kommentar til et Facebook-opslag, hvor formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, kritiserer efterafgrødereglerne, men også glæder sig over, at ministeren i et interview til DR netop har udtalt, at politikerne skal »stille nogle regler op, som rent faktisk kan bruges ude i den virkelige verden«.

Fokus på tidlig såning

Jacob Jensen skriver i kommentaren, at han blandt andet ser på muligheden for at lade spildkorn og spiret ukrudt tælle med i efterafgrøderegnskabet. Desuden vil han undersøge, om vinterraps og tidligt sået vinterhvede kan tilskrives en større effekt end hidtil.

- Vi skal ikke gå på kompromis med vores vandmiljø. Derfor er det vigtigt, at reglerne bedst muligt giver landmanden mulighed for at levere de ønskede miljøeffekter ved at bruge det gode landmandskab og bedømme mulighederne på marken ud fra vind og vejr, lyder det fra fødevareministeren.

- Jeg deler frustrationen over den komplicerede høst, der er i år

Jacob Jensen (V), fødevareminister

Læs også