Ny ulve-politik i EU inden nytår

Europa-Kommissionens længe ventede respons på Europa-Parlamentets krav om en mere fleksibel ulveforvaltning i EU var til debat i parlamentets miljøudvalg mandag aften.

Her var miljøkommissær Virginijus Sinkevicius fra Litauen på besøg.

Ifølge medlem af Europa-Parlamentet Erik Poulsen (V) spurgte den hollandske venstrefløjspolitiker Anja Hazekamp fra Dyrenes Parti bekymret til, hvordan miljøkommissæren så på kommissionsformand Ursula von der Leyens udtalelser om behovet for en ændring af ulvens beskyttelsesstatus.

Virginijus Sinkevicius svarede, at der er forskellige udfordringer med ulve i de enkelte medlemslande, og at man måtte erkende, at der i for eksempel det sydlige Tyskland efterhånden er så mange kobler, at det er nødvendigt at se på reguleringsmuligheder.

Erik Poulsen fulgte op med ros til Kommissionens initiativ og spurgte ind til, om Kommisionen vil tage stilling til at ændre ulvens beskyttelsesstatus.

Det ville kommissæren ikke svare ja eller nej til. Han sagde, at der er forskellige udfordringer. Han ville dog godt love, at der kom et konkret udspil fra Kommissionen i løbet af 2023.

- Det betyder, at EU formentlig kan nå at forhandle en aftale på plads, inden Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen indstiller lovgivningsarbejdet forud for valget til parlamentet i juni 2024. Vi vil i hvert fald presse på, alt hvad vi kan. Herunder med helt konkrete forslag til Kommissionen i forhold til at give husdyrholdere væsentligt bedre muligheder for at regulere de ulve, der angriber husdyr bag hegn, siger Erik Poulsen.

Læs også