L&F-formand om trepartsforhandlinger: - Man vil lægge en afgift på noget, som man samtidig vil have mere af

Søren Søndergaard mener, at det er en udmærket ide, at økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) indkalder grønne organisationer og landbrugserhverv til »grønne trepartsforhandlinger«. Men de grundlæggende udfordringer og balancer består og giver en usikker fremtid, mener L&F-formanden.

Regeringen skal sidde til bords med brancheorganisationerne Landbrug & Fødevarer og DI, de grønne organisationer Danmarks Naturfredningsforening og tænketanken Concito samt fagforeningerne Dansk Metal og NNF.

Med økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for bordenden skal parterne i løbet af foråret finde en løsning på den klimaknibe, der er opstået med landbruget som kampplads.

- Det her initiativ viser, hvor svær en opgave regeringen har givet sig selv. Man vil lægge en afgift på noget, som man samtidig vil have mere af, nemlig en klimaeffektiv og stærk fødevareproduktion med tusindvis af arbejdspladser og grønne ambitioner, siger formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard.

Formanden understreger, at vi som samfund bør vælge udviklingsvejen i jagten på vores klimamål.

- Det er derfor, vi har fremlagt en 2030-plan, som viser, at vores erhverv både kan og vil nå klimamålene frem mod 2030. Planen indeholder helt konkrete og kendte virkemidler, og den plan kommer vi selvfølgelig til at tage med ind i det nye setup, siger Søren Søndergaard.

Han påpeger, at regeringens holdning klart fremgår af regeringsgrundlaget, hvor der står, at man skal sikre konkurrenceevne, arbejdspladser og udvikling i landdistrikterne i arbejdet med at udvikle landbruget.

Udfordringer består

- At man nu samler repræsentanter ved bordet er en udmærket ide, men de grundlæggende udfordringer og balancer består. Dermed ser vores fødevareproducenter desværre fortsat ind i en relativ usikker fremtid, siger Søren L&F-formanden og fortsætter:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at parterne i gruppen har meget forskellige udgangspunkter, så det bliver ikke nogen nem opgave. Men vi kommer til at gå konstruktivt til værks, for vi er interesseret i fremdrift, forklarer Søren Søndergaard.

Han fortæller, at de danske landmænd står i en venteposition, hvor mange af de initiativer, som er vedtaget i landbrugspakken fra 2021, endnu ikke er ude at virke.

- De (landmændene red.) oplever i alt for høj grad langsomme sagsbehandlingstider hos myndighederne på konkrete virkemidler og teknologi. Alt det bureaukrati skal vi have fjernet til fordel for reel klimahandling, siger Søren Søndergaard.

- De (landmændene red.) oplever i alt for høj grad langsomme sagsbehandlingstider hos myndighederne på konkrete virkemidler og teknologi. Alt det bureaukrati skal vi have fjernet til fordel for reel klimahandling

Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer

Oppositionspartierne har kaldt trepartsforhandlingerne om en CO2-afgift for »en syltekrukke«.

Læs også