Kommer hjem med gode nyheder: Fremtidssikrer dansk fødevareeksport til milliardmarked

En dansk delegation med deltagelse af blandt andre fødevareminister Jacob Jensen(V) og direktør i Landbrug & Fødevarer, Merete Juhl, er kommet hjem fra et vellykket møde i Kina.

Danmark har indledt en dialog med Kina, der skal fremtidssikre den danske eksport af svinekød til Kina, verdens næststørste økonomi, og samtidig har de to lande indgået en eksportaftale om oksekød.

Det er blandt udbytterne, som Danmark fik ved besøget, der gik til hovedstaden Beijing, men også Shanghai.

Kina er verdens 2. største økonomi, og for den danske fødevareklynge er Kina det største eksportmarked uden for EU. Samtidig står Kina også for omkring 30 pct. af den globale udledning af drivhusgasser, og her kan Danmark hjælpe med løsninger, da vi producerer fødevarer af høj kvalitet med lavt klimaaftryk. På den baggrund rejste fødevareminister Jacob Jensen (V) til Kina fra den 1.-5. november 2023.

Formålet med besøget var i høj grad at åbne døre for og med dansk erhvervsliv. Ministeren åbnede en dialog om en sikring af dansk svineeksport, hvis afrikansk svinepest skulle komme til Danmark. Som det er nu, kan Kina stoppe al import af dansk svinekød, hvis sygdommen rammer Danmark – sikringen skal gøre, at der kun lukkes for det område, hvor udbruddet er, mens alle andre områder fortsat kan eksportere til Kina.

Nyt oksekødsinitiativ

Derudover underskrev fødevareministeren en aftale om eksport af oksekød, som skal gøre det lettere for danske virksomheder at eksportere til Kina. Alt i alt var besøget en positiv oplevelse, siger fødevareminister Jacob Jensen.

- Jeg underskrev sammen med Kina en oksekøds-aftale, der kan åbne døre for dansk erhvervsliv. Jeg indledte også dialog om en sikring af dansk svinekøds-eksport. Danmark har aldrig været ramt af afrikansk svinepest, men hvis sygdommen kommer til Danmark kan Kina lukke al import af dansk svinekød, som i 2022 svarede til en værdi på 6,3 mia. kr., siger fødevareministeren og fortsætter:

- Med sikringen vil danske virksomheder fortsat kunne eksportere til Kina, hvis et udbrud rammer en dansk stald. Kina tog godt imod forslaget og udtrykte villighed til at diskutere det videre. Det glæder jeg mig til. Aftalen kan blive rigtig vigtig for dansk eksport, siger han.

Flere millioner værd

Landbrug & Fødevarer var også med og Merete Juhl, adm. Direktør, Landbrug & Fødevarer, siger:

-Det er en meget vigtig eksportaftale om oksekød der netop er blevet underskrevet med Kina. Det er en aftale som giver adgang for danske virksomheder til at eksportere til Kina og som Landbrug & Fødevarer har arbejdet på i mange år.

-Oksekødssektoren vurderer, at den nye aftale med Kina kan indbringe i størrelsesorden af 100 millioner kroner ekstra årligt i eksportindtægt, lyder det fra Merete Juhl.

Fra dansk side underskrev man endvidere to aftaler om det fortsatte myndighedssamarbejde på veterinærområdet og om fødevaresikkerhed.

Danmark og Kina blev enige om indholdet i to aftaler om henholdsvis maltbyg og hestefoder, og parterne vil få dem underskrevet snarest muligt.

Kina er Fødevareklyngens 3. største eksportmarked (efter Tyskland og Sverige), og det største uden for EU. Riget i midten købte for 12,8 mia. kr. varer fra den danske fødevareklynge i 2022. Landet repræsenterer dermed 6,51 pct. af fødevareklyngens samlede eksport, som var på cirka 200 mia. kr.

Læs også