Ny grundvandsforening raser over miljøminister

Miljøminister Lea Wermelin (S) hænger hele erhvervet ud som syndere i sin udmelding om resultat af massescreening, mener foreningen Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse.

eForeningen Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse, som blev stiftet sidste år, og som har det tidligere BL-bestyrelsesmedlem Ulrik Lunden som formand, er stærkt utilfreds med miljøminister Lea Wermelins (S) udtalelser, som hun er kommet med ovenpå offentliggørelsen af Miljøstyrelsens massescreening. Ministeren har kaldt det uacceptabelt, at ulovlig brug af sprøjtemidler i landbruget har ført til
forurening af vores grundvand

Ifølge foreningen frikender resultaterne af screeningen tværtimod dansk landbrug som erhverv.

- Der er ikke fundet én eneste prøve over grænseværdien af de stoffer, som i dag bruges af danske landmænd til at producere fødevarer i Danmark.

- Rapporten cementerer derfor, at grundvandet ikke belastes med midler, som lovligt bruges af dygtige landmænd. Derfor er det simpelthen urimeligt at blive hængt ud som erhverv, lyder det fra Ulrik Lunden.

Vil have bedre bevis

Ifølge foreningen er der ikke entydigt bevis for, at brugen af de ulovlige stoffer stammer fra landbruget.

- Selvom det er rigtigt, at den kan være kommet fra enkeltlandmænd, kan den altså også være kommet fra andre erhverv eller private. Rapporten er tavs herom.

- Som dansker er jeg lige så træt af at høre om ulovlige stoffer i grundvandet, men før man afsiger dommen, skal tingene være undersøgt. Jeg frygter på vore medlemmers vegne, at ministerens udtalelser med en halv vind får det politiske system til at gå i selvsving og embedsapparatet til at haste med voldsomme sanktioner overfor hele erhvervet. Det kan ikke være rigtigt, at vi på den måde skal være jaget vildt. Vi har også krav på retsbeskyttelse, lyder det fra Ulrik Lunden.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også