bannerPos

Ny grundvandsforening raser over miljøminister

Ulrik Lunden, formand for Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse, er utilfreds med, at miljøministeren giver hele landbruget skylden for, at enkeltlandmænd sandsynligvis har benyttet ulovlige sprøjtemidler.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
22-02-2020 09:08
Miljøminister Lea Wermelin (S) hænger hele erhvervet ud som syndere i sin udmelding om resultat af massescreening, mener foreningen Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse.

eForeningen Bæredygtigt Grundvandsbeskyttelse, som blev stiftet sidste år, og som har det tidligere BL-bestyrelsesmedlem Ulrik Lunden som formand, er stærkt utilfreds med miljøminister Lea Wermelins (S) udtalelser, som hun er kommet med ovenpå offentliggørelsen af Miljøstyrelsens massescreening. Ministeren har kaldt det uacceptabelt, at ulovlig brug af sprøjtemidler i landbruget har ført til
forurening af vores grundvand

Ifølge foreningen frikender resultaterne af screeningen tværtimod dansk landbrug som erhverv.

- Der er ikke fundet én eneste prøve over grænseværdien af de stoffer, som i dag bruges af danske landmænd til at producere fødevarer i Danmark.

- Rapporten cementerer derfor, at grundvandet ikke belastes med midler, som lovligt bruges af dygtige landmænd. Derfor er det simpelthen urimeligt at blive hængt ud som erhverv, lyder det fra Ulrik Lunden.

Vil have bedre bevis

Ifølge foreningen er der ikke entydigt bevis for, at brugen af de ulovlige stoffer stammer fra landbruget.

- Selvom det er rigtigt, at den kan være kommet fra enkeltlandmænd, kan den altså også være kommet fra andre erhverv eller private. Rapporten er tavs herom.

- Som dansker er jeg lige så træt af at høre om ulovlige stoffer i grundvandet, men før man afsiger dommen, skal tingene være undersøgt. Jeg frygter på vore medlemmers vegne, at ministerens udtalelser med en halv vind får det politiske system til at gå i selvsving og embedsapparatet til at haste med voldsomme sanktioner overfor hele erhvervet. Det kan ikke være rigtigt, at vi på den måde skal være jaget vildt. Vi har også krav på retsbeskyttelse, lyder det fra Ulrik Lunden.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Bevarer effektivitet og sundhed med let fordøjelig proteinkilde

Fravænning uden medicinsk zink blev allerede muligt for Avlscenter Trekanten I/S i sommeren 2018, hvor de valgte at udskifte proteinkilden i smågrisefoderet. - Konceptet holder stadig, fortæller Jørgen Skou Hansen, der ejer og driver avlscenteret.

Nyt projekt skal gøre robotter klogere

Danske Agrointelli er med i et internationalt samarbejde, der skal gøre de robotter, der anvendes i blandt andet landbruget, langt klogere end de er i dag.

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.
Side 1 af 1806 (36119 artikler)Prev1234567180418051806Next