Agri Nord: Ny hjælpepakke kan måske hjælpe minkavlere

Umiddelbart ser det ud til, at det kun er minkavlerne, der har en mulighed for at få kompensation med regeringens nye hjælpepakke til corona-ramte små og mellemstore virksomheder, vurderer Agri Nord.

Regeringens nye hjælpepakke til de små- og mellemstore virksomheder skal hjælpe de virksomheder, der bliver ramt af de seneste tiltag for at bremse spredningen af corona-virus. Der er ikke kompensation til landbruget i pakken. Dog har minkavlerne måske en mulighed, lyder det fra Agri Nord.

- Den hjælpepakke, der er kommet, tilgodeser først og fremmest de virksomheder, der er tvangslukkede. Det vil sige frisører, restauranter med videre, siger strategisk rådgiver i Agri Nord, Peter Møller.

Han og kollegaerne har talt med mange landmænd, der vil vide, om der er hjælp til dem i den nye pakke.

- Der er umiddelbart ikke yderligere hjælp at hente i forhold til den forrige pakke, siger han.

Den første hjælpepakke, der kom, giver landmænd mulighed for at udskyde indbetaling af moms og B-skat, og hvis en ansat på et landbrug bliver syg som følge af corona-virussen, kan arbejdsgiveren få betaling for sygedagene allerede fra dag 1.

Følgevirkninger

Selvom landbruget ikke er direkte ramt af tvangslukninger eller andre tiltag, som regeringen har taget i forhold til at begrænse skaderne af Covid-19, så kommer corona-krisen på længere sigt til at påvirke landbruget, vurderer Peter Møller.

- Vi ser allerede, at olieprisen er styrtdykket, og så plejer kornprisen at følge med. Derudover er den lange rente steget fra 1 til 2 procent i grove træk, og det kommer til at påvirke landbruget, siger rådgiveren, der løbende følger med i, om der kommer yderligere tiltag, der kan hjælpe landbruget.

Mulig kompensation

Hjælpepakken træder i kraft med tilbagevirkende kraft pr. 9. marts.

Virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen, mener, at minkavlerne også bør kunne søge kompensation, selvom de blev ramt før denne dato.

De måtte lukke deres februar-auktion netop på grund af smitterisikoen ved deltagelse fra kinesiske opkøbere, og deres april-auktion bliver sikkert også aflyst.

- Vi er i fuld gang med at undersøge, om der er mulighed for at bringe ordningen i spil i forhold til minkavlerne, siger Jørgen Cæsar Jensen.

mip

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også