bannerPos

Regeringen holder fast i massivt efterafgrødekrav

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har nu meldt ud, at efterafgrødekravet i 2021 helt som ventet bliver på samme niveau som i 2020. Foto: Lasse Ege Pedersen

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
25-09-2020 13:35
Igen til næste år skal landmænd reducere kvælstofudledningen med 3.500 tons, hvilket svarer til over 370.000 hektar målrettede efterafgrøder. Det møder kritik fra BL-direktør.

Hvis nogen har gjort sig bare et lille håb om, at dette års store kritik fra landbruget omkring det massive efterafgrødekrav i år havde gjort bare lidt indtryk hos regeringen, så må de tro om igen.

Som det hele tiden har været planen, så skal landmænd i 2021 nemlig igen udlægge massivt med efterafgrøder. Igen til næste år skal der udlægges målrettede efterafgrøder, så udledningen kan blive reduceret med 3.500 tons.

Ifølge Landbrugsstyrelsen svarer det til 373.600 hektar efterafgrøder. Noget af det kan dog blive modsvaret ved alternative virkemidler som for eksempel tidligt såede vinterafgrøder.

- Landmændene leverede en kæmpe indsats i år. Vi har behov for, at de leverer ligeså flot næste år, så vi fortsat kan beskytte vores vandmiljø og få kvælstofudledningen ned, siger fødevareminister Mogens Jensen.

I 2021 bliver der i visse kystvandoplande også højere krav, end der var i 2020. Fra Landbrugsstyrelsen oplyser man, at i enkelte kystvandoplande, 12 for at være helt præcis, vil indsatsbehovet i 2021 overstige 30,9 procent af efterafgrødegrundarealet, som ellers er den øvre grænse.

 

Indsatsbehovet er i 2021 fordelt på 70 områder – de såkaldte kystvandoplande. Kort: Landbrugsstyrelsen

Det skyldes, at man i de oplande ikke kom i mål med de obligatoriske målrettede efterafgrøder i år, og det blev besluttet at udskyde en mindre indsats til 2021 i disse områder, i stedet for at udstede meget små obligatoriske krav.

- Vi har høje ambitioner på miljøets og klimaets vegne, og vi skal levere på de indsatser, som er nødvendige, siger Mogens Jensen.

Utilfreds direktør

Fra Bæredygtigt Landbrug er direktør Hans Aarestrup tydeligt utilfreds med, at regeringen fastholder det massive efterafgrødekrav fra 2020 i 2021.

- Hvor mange gange skal eksperter forklare politikere og embedsmænd, at tiltag på dyrkningsfladen har en uendelig lille indflydelse på udledningerne?

- Nu har man lavet alle mulige krumspring de seneste mange år, uden at man har kunnet påvirke noget som helst. I øvrigt burde vinterafgrøder i det mindste tælle lige så meget i regnskabet som efterafgrøder. Kvælstof-udledningerne fra landbruget har ligget fuldstændigt konstant – hvorfor vil Mogens Jensen betale for de årlige Novana-rapporter om vandmiljøets tilstand, hvis han ikke læser dem, lyder det fra Hans Aarestrup.

Bæredygtigt Landbrug har for nyligt stævnet staten for det målrettede efterafgrødekrav. Også Agerskovgruppen kører en stævning omkring efterafgrøder.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.

Online-viden direkte til gården erstatter kvægkongres i 2021

Landbrug & Fødevarers Sektorbestyrelse for kvæg har med tungt hjerte konkluderet, at det ikke er muligt at planlægge og afholde Kvægkongres næste år.
Side 1 af 1955 (39088 artikler)Prev1234567195319541955Next