Afgående formand: Tiden har vist det var helt rigtigt at holde sig fra den store fusion

Efter 31 år som formand, så siger Jørgen Petersen i denne måned stop, når Østdansk Landboforening holder sin generalforsamling. Han fortryder på ingen måde, at foreningen i 00’erne ikke gik med i stor sjællandsk foreningsfusion.

Da den dengang 34-årige Jørgen Petersen blev formand for det, som i dag hedder Østdansk Landboforening, sad Gorbatjov stadig på magten i Sovjetunionen, internettet var ikke opfundet, OB var på vej til at vinde det danske mesterskab i fodbold og en stor traktor havde omkring 110 hestekræfter.

Der er med andre ord sket en del siden 1989, hvor Danmarks i dag suverænt længst nusiddende landboformand blev valgt i et kampvalg. Senere i denne måned er det dog slut, når Østdansk Landboforening holder sin årlige generalforsamling. I januar blev det meldt ud, at den i dag 65-årige formand ikke genopstiller.

- Som formand er det ens opgave at sikre, at ens organisation virker, og alting spiller. Derfor er jeg også overbevist om, at det lige nu er det rigtige tidspunkt for mig at stoppe, siger Jørgen Petersen, der i alt har siddet 35 år i bestyrelsen i foreningen.

Han forklarer, at han efterlader en sund forening, som kan køre videre uden de større problemer.

- Vi har jo ingen gæld i vores landboforening. Vi har ingen nedgang i kundemassen. Vi har mistet en lille smule medlemmer, men det er under gennemsnittet af det almindelige frafald. Derudover har vi en næstformand, som er parat til at tage over, siger Jørgen Petersen, der henviser til, at Ole Elbæk, der er landmand på Stevns, har meldt sig som kandidat.

Tre årtier

Igennem sine tre årtier som formand har Jørgen Petersen på tætteste hold fulgt med i, hvordan organisationsstrukturerne har ændret sig i landbruget. Foreninger, rådgivninger og virksomheder har fusioneret nærmest uafbrudt.

Østdansk Landboforening har i Jørgen Petersens formandstid imidlertid kun én fusion bag sig. Den fandt sted helt tilbage i 1997, da Østsjællands Landboforening og Sydsjællands Landboforening fusionerede og blev til Sydøstsjællands Landboforening. I 2014 skiftede den så navn til Østdansk Landboforening.

De store fusioner, som er set flere steder i landet, og som i det østdanske har ført til Gefion, DLS og nu VKST, har man holdt sig væk fra.

Jørgen Petersen

  • 65 år
  • Valgt til bestyrelsen i Østsjællands Landboforening i 1985. Blev formand i 1989
  • Ejer gården Thinghøj på Stevns.
  • Sammen med sin søn driver de fra hver deres ejendomme med i alt 655 hektar planteavl. Primært frøavl.

Jørgen Petersen fortæller, at det er en beslutning, som han aldrig har fortrudt. Også selvom Gefionfusionen i 2007 gav ham og foreningen en af de største udfordringer, som han har haft i sin formandstid.

- Vi kunne ikke se en fordel for os i at gå med i den fusion dengang, at Gefion blev dannet. Men vi fik dog en udfordring. Vi fik inden fusionen et brev fra vores planteavlskonsulenter, at hvis vi ikke gik med, så rejste de alle sammen.

- Længe diskuterede vi det, men en enig bestyrelse var enige i, at vi ikke skulle gå med i Gefion. Og så rejste alle planteavlskonsulenterne.

- Det var, skal vi kalde det, en »spændende« tid, fortæller Jørgen Petersen, der dog i dag kan grine af det.

Kritikere fik ikke ret

Han fortæller, at efter jobopslag i avisen så lykkes det at få ansat en række nye og yngre planteavlskonsulenter, og man fik genopbygget afdelingen, som i et væk havde mistet konsulenter og de dertilhørende kunder.

Det førte til ansættelser af blandt andet Claus Nørgaard, som i dag har en ledende stilling hos Nordic Sugar og Lars Olsen, som nu arbejder i DLG Planteavl.  

- Vi fik dengang at vide, at vi ikke ville kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og vi med en forening på vores størrelse ikke ville kunne følge fagligt med. Vi ville i den grad sakke bagud, blev vi fortalt. Det kan man vist godt sige, at vi i dag totalt har tilbagevist, siger han.

I dag har Østdansk Landboforening otte planteavlsrådgivere. Udover planteavl tilbyder foreningen rådgivning i jura og økonomi. Husdyr, maskiner og bygninger må man gå til konkurrenterne i DLBR-samarbejdet for at blive rådgivet omkring.

- Selvfølgelig var det en meget svær beslutning at tage dengang, hvor man nærmest vælter en hel planteavlsafdeling ud, men i dag er jeg stadigvæk overbevist om, at det var den helt rigtige beslutning.

Han forklarer, at set fra hans stol, så kniber det for ham at se, at de økonomiske synergieffekter er fulgt med, selvom virksomhederne er blevet markant større.

- Hos os er vi stærkt konkurrencedygtige på priserne i forhold til dem. Så de store fusioner har ikke gjort det billigere for landmanden i hvert fald, siger Jørgen Petersen.

- Det var en fornøjelse at drive landbrug

Politisk er er der også sket en del siden, at Jørgen Petersen i 1989 satte sig i formandsstolen i det, som i dag hedder Østdansk Landboforening. Landbruget var på ingen måde bundet op på de stramme regler, som man opererer med i dag, fortæller han.

- Det var en fornøjelse at drive landbrug ud fra sin faglige kunnen. Det gjorde vi nemlig den gang. Nu er vi fastlåst af gødningskvoter, sprøjtejournaler og så videre.

- Dengang kunne man også bygge en stald uden at skulle igennem de omfattende godkendelsesprocedurer, som vi har i dag, fortæller Jørgen Petersen.

Han fortæller, at som formand for en landboforening, så er der dermed også milevidt forskel på, hvad han da han startede skulle sætte sig ind i stof, og det som han i dag, skal sætte sig ind i.

- Det er umuligt i forhold til lovgivning at sætte sig ind i alle detaljer i dag. Der er virkelig meget at læse op på. Sådan var det slet ikke, da jeg startede. Jeg tror, at jeg i dag læser en til to timer om dagen for at kunne følge med. Der kræves meget mere i dag, siger han.

 

Landmænd fik erfaring med bestyrelsesarbejde

Han fortæller, at noget, der også kan ærgre ham ved de mange fusioner, er, at hvor der før i tiden fandtes mange fagudvalg rundt omkring under de forskellige foreninger, så er det antal i dag skrumpet kraftigt ind.

- Det er meget få, som i dag kan sidde i et udvalg og få chancen med bestyrelsesarbejde. Via de her udvalg, hvor man har kunne få nogle formandsposter, har vi i vores system været med til at uddanne mennesker til, at de senere har kunne gå videre ud i det kommunale system og endda også til Folketinget. Eller måske til slagterier eller andre steder i samfundet.

- Jeg synes virkelig, at der er gået noget tabt her. Selvfølgelig er jeg klar over, at vi er blevet mere effektive, men mulighederne for landmænd til at komme ind er der virkelig tynget ud. Der er jo næsten ingen fagudvalg mere, siger Jørgen Petersen.

Det er 17. marts, at han aflægger sin sidste beretning som formand. Han fortæller, at tiden nu skal bruges på sin egen bedrift, hvor han arbejder tæt sammen med sin søn. Selv har han 355 hektar, sønnen har 300 hektar. Primært er det frøavl. Derudover er Jørgen Petersen formand for den lokale golfklub, som han fortsætter med. Han fortæller, at han håber, at han nu får mere tid til – gerne tre gange om ugen – til at gå på golfbanen.

- Jeg kommer til at møde op til møderne fremover, men jeg kommer ikke til at blande mig. Når man er forhenværende, så skal man holde sin mund, siger Jørgen Petersen.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Læs også