bannerPos

Tjek på dyrevelfærden i produktionen af velfærdskød

Det glæder fødevareminister Mogens Jensen, at der er styr på de forskellige mærkeordninger for fødevarepriduktion. Arkivfoto
09-07-2020 10:28

Danske slagterier har styr på dokumentationen, når de producerer engkvæg, frilandsgris og velfærdskylling. Fødevareminister Mogens Jensen opfordrer forbrugere til at kigge efter det statslige dyrevelfærdsmærke og andre mærkningsordninger, hvis man vil gøre noget godt for dyrevelfærden.

Danske forbrugere risikerer ikke at få for eksempel traditionel flæskesteg med hjem fra køledisken, når de har betalt for frilandsgris. Slagterierne har nemlig godt styr på de frivillige mærker, der eksempelvis reklamerer med, at landmanden har haft sine dyr ude under åben himmel. Det viser en stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelen. 

Kun to gange på godt 150 kontrolbesøg måtte Fødevarestyrelsen indskærpe over for et slagteri, at de altid skal kunne dokumentere, om det er pakker med velfærdskyllinger, de er i gang med at producere, eller om de er ved at håndtere en konventionel kylling til forbrugerene. 

- Forbrugeres tillid til officielle mærker som det statslige Dyrevelfærdsmærke og det statskontrollerede Økologimærke ligger velfortjent højt. Nu har vi så tal, der viser, at forbrugerne også fint kan have tillid til danske virksomheders frivillige mærkningsordninger. Det er mit håb, at det vil gavne efterspørgslen og dermed også dyrevelfærden, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Danmark har flere statskontrollerede mærker på fødevarer. Det er blandt andet det statskontrollerede røde Økologimærke, det statslige Dyrevelfærdsmærke og Nøglehullet, der gør det nemmere for danskerne at vælge sundere og leve efter de officielle kostråd. Undersøgelser viser, at et flertal af forbrugerne kender mærkerne og i vidt omfang ved, hvad de står for.

- Det er en rigtig god ide at kigge efter det statslige Dyrevelfærdsmærke og andre mærker, hvis man gerne vil gøre noget godt for dyrevelfærden, siger Mogens Jensen.

Ved siden af de statslige mærker har dansk landbrug en række frivillige mærkningsordninger, hvor branchen selv fastsætter kriterierne for at anvende dem. Lovgivningen kræver, at frivillig mærkning skal være korrekt og tydelig for forbrugeren, og at den skal kunne dokumenteres.

Det statslige Dyrevelfærdsmærke var ikke en del af kampagnen, idet dette dyrevelfærdsmærke blev kontrolleret ved en særskilt kampagne i april – oktober 2018.

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.
Side 1 af 1892 (37821 artikler)Prev1234567189018911892Next