bannerPos

Frihedslund kåret som årets arbejdsplads

Medarbejderne på læregården Frihedslund har netop fået kåret deres arbejdsplads i forbindelse med VKST’s årsmøde for svineproducenter. Foto: Privat

Henrik Sieben

Journalist
05-03-2018 08:00
Den fondsejede læregård Frihedslund ved Sæby i Vestsjælland blev kåret som årets arbejdsplads på VKST’s årsmøde for svineproducenter.

Såvel i indbydelsen til årsmødet for svineproducenter, som i nyhedsbrev og i en omtale i LandbrugØst har det fremgået, at man kunne indstille sin arbejdsplads som årets arbejdsplads.
Og det gjorde blandt andre driftsleder på Frihedslund, Christina Kanstrup, der aktuelt er på barsel og i 2015 blev kåret som årets driftsleder. Det var ikke spildt arbejde.
Den fondsejede læregård Frihedslund ved Sæby nord for Høng i Vestsjælland blev nemlig kåret som årets arbejdsplads på VKST’s årsmøde for svineproducenter, hvor der også var hæder til Lykkensgård Avlscenter ved Kalundborg, som senere får spalteplads i LandbrugØst.
Her gælder det først Frihedslund. Christina Kanstrup og elev Sofie Vanting Jacobsen fortæller her, hvorfor de synes, Frihedslund skulle hædres som årets arbejdsplads.

Frihed under ansvar

- Frihedslund Læregård med bestyrer Frank Thulsted i spidsen, er den bedste arbejdsplads, og vi er alle stolte af at arbejde på Frihedslund. Vi har frihed under ansvar, og vi har nogle gode elevpladser til elever under uddannelse samtidig med, at vi gerne skal opnå gode resultater i produktionen.
Christina Kanstrups synspunkter støttes af Sofie Vanting Jacobsen, der har været elev på Frihedslund i godt et halvt år og allerede er tildelt flere ansvarsfulde opgaver.
- Det er en arbejdsplads, hvor det at uddanne elever er spændende, blandt andet fordi man gør noget for af uddanne danske elever, der senere kan arbejde på alle niveauer i dansk landbrug. I dag er der mange steder, hvor man primært gør sig meget i udenlandsk arbejdskraft.

Blandt de bedste soholdere

Christina Kanstrup pointerer, at det også er positivt, at man på Frihedslund Læregård har et mål om at ligge blandt de bedste inden for svineproduktion.
- Da jeg blev ansat for seks år siden, fik jeg at vide, at man ikke skulle forvente topplaceringer med så mange elever hvert år, men rent faktisk ligger vi i toppen inden for VKST, oplyser Christina Kanstrup.
- Ja, det er da flot, at vi i seneste e-kontrol har opnået 39 grise pr. årsso, hvorfor vi ligger blandt de bedste soholdere, lyder det supplerende og stolt fra Sofie Vanting Jacobsen.
- Det til trods for, at vi er så mange elever, fire styk i stalden, og som kun er her cirka et år ad gangen. I den sammenhæng er vi godt hjulpet på vej af leantavlen, der samtidig med, at vi har fast ugentligt møde, hvor arbejdsopgaverne fordeles, gør, at alle synes, det er sjovt og føler ejerskab for, at det går godt.

Grøn pige fra Ishøj

- Samtidig har vi en ordning, så alle elever kommer rundt og prøver det hele i den periode, vi er her, fortæller Sofie Vanting Jacobsen.
- Jeg kommer fra Ishøj og var helt grøn, da jeg begyndte her for syv måneder siden og måtte hurtigt sande, at der ligger meget mere arbejde i at passe grise, end jeg lige troede. Der er rigtig meget at holde styr på, og vi har samtidig en masse mål.
- Vi drøfter tit, hvad vi kan gøre anderledes for at blive endnu bedre. Når der er ugentligt møde, eller når dyrlægen er her, er vi alle med, og får dermed yderligere god faglig viden, forklarer Sofie Vanting Jacobsen, der har ansvaret for drægtighedsstalden, men også er begyndt i løbeafdelingen og tillige er begyndt at vaccinere.

Rummelig og fleksibel

Christina Kanstrup supplerer: - Nogle af vores elever har ikke tidligere været ved landbruget, og de havde aldrig forestillet sig, at de skulle passe grise. Når de så kommer i praktik, bliver de helt grebet af det og finder det meget spændende.
- Alle får det ansvar, man har lyst til, men uden at man føler, man står alene. Samtidig får vi utrolig god støtte af Frank
(bestyrer Frank Thulsted, red.), forklarer Sofie Vanting Jacobsen.
Både Christina Kanstrup og Sofie Vanting Jacobsen fremhæver Frihedslunds store rummelighed og fleksibilitet.
- Vi kommer mange forskellige steder fra i Danmark, men har også haft flygtninge til at arbejde her. Vi har også haft kollegaer med forskellige diagnoser, og det tager vi alle hensyn til. Det er en fantastisk arbejdsplads, fordi alle er så fleksible og så har vi en rigtig god tone.

Frihedslund Læregård
Besætningen på Frihedslund er på knap 1.100 søer og der produceres lidt over 40.000 smågrise om året til faste danske aftagere. Desuden er der et stort markbrug.
Såvel de 12 ansatte som bestyrer Frank Thulstrup deltog på VKST’s års-
møde for svineproducenter, hvor den ærefulde titel blev overrakt.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Styrelse ændrer i vilkår for efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har ændret i vilkårene for at indberette efterafgrøder, alternativer herfor samt for at opgøre sit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Danish Crown sænker noteringen

Danish Crown sænker noteringen for slagtesvin med 40 øre, så den fremover er på 11,40 kroner.

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

Store stigninger i traktorsalget

John Deere indtager førstepladsen for juni måned og er også nummer ét for første halvår af 2019.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

EU’s miljøpolitik skal være et forbillede for resten af verden

Miljøminister Lea Wermelin tager i dag til Helsinki for at mødes med de europæiske kollegaer for at drøfte fremtidens miljøpolitik med det klare mål, at de europæiske lande skal sætte sig i spidsen for arbejdet for en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

- Vi bør øge landbrugsproduktionen, ikke sænke den, i klimaets navn

Det danske landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, så det vil være en katastrofe for klimaet, hvis vi vælger at lukke ned for produktionen for at leve op til diverse klimakrav, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. Se videoen og hør hans argumenter.
Side 1 af 1583 (31644 artikler)Prev1234567158115821583Next