Den Nordjyske Landboauktion

Den Nordjyske Landboauktion blev etableret i 1954 i Aars. I dag foregår den i Kongens Tisted og næste gang, der sættes kreaturer under hammeren, er den 4. december.

Auktionen i 1954, på Markedsvej 10 i Aars. Bygninger er nedrevet i dag.
Auktionen i 1954, på Markedsvej 10 i Aars. Bygninger er nedrevet i dag.

Af Michael Guldbæk Karlsen, direktør og skattespecialist i Nf Plus

Ugens tema i »Nyt fra konsulenten« er kvæg. Så derfor skal vi have en opdatering på, hvordan det går med den nordjyske landboauktion, hvor der omsættes rigtig meget kvæg hvert eneste år.

Auktionen blev ligesom mange andre områder i Danmark ramt af nedlukning i foråret på grund af corona-restriktioner. I tre måneder blev der hverken købt eller solgt kvæg på auktion. Den 10. juli 2020 åbnede auktionen igen og har været åben lige siden.

Forholdene på auktionen er blevet tilpasset således man opfylder kravene for arrangementer for siddende medlemmer, hvor det maksimale deltagerantal er 500 personer.

Nordjydsk Landboauktion & Eksportstalde er beliggende i Rebild kommune, som ikke var omfattet, da corona-situationen lukkede syv nordjyske kommuner ned. Alligevel betød nedlukningen, at man valgte af aflyse den sidste november-auktion, da der ville kunne opstå udfordringer med at få dyr og mennesker frem og tilbage til auktionen.

Den næste auktion den 4. december 2020 forventes afviklet som planlagt. Herefter håber vi at kunne afvikle auktioner efter planen i lang tid fremover.

Stemningen betyder alt

Auktionen blev etableret i 1954 på Markedsvej 10 i Aars.

Nogen kommer på auktionen for at opleve den hyggelige stemning og få en sludder med landmandskollegaer. Andre kommer både for stemningens skyld, men også med den klare ambition at købe eller sælge kvæg. Flere bydere på auktionen har udviklet stemmeafgivningsmetoder, der er vanskelige at gennemskue for dem, der byder på de samme dyr. Det er et spil og man kan mærke den spændte stemning i lokalet, når der kommer gang i en god budkrig.

Mange forskellige slags kreaturer

På trods af de vanskelige økonomiske forhold som følge af nedlukning i tre måneder på grund af corona arbejder husmændene og familielandbruget ufortrødent videre med at opfylde ambitionen om at drive en auktion med lave omkostninger til gavn for den enkelte landmand, således han kan omsætte kreaturer under ordnede forhold, til en god pris og med minimale transaktionsomkostninger.

Der omsættes mange forskellige kreaturer på auktionen, men mest kvæg. Ofte er der hereford-, simmental- og limousinekøer under hammeren. Ligesom der er Galloway, Jersey og nogle gange Skotsk Højlandskvæg. Auktionskataloget bliver offentliggjort på auktionens hjemmeside.  

Auktionarius Klaus Pedersen står forsat for at svinge hammeren. Det er længe siden vi har set ham i fjernsynet og så alligevel ikke. Han havde en gæsteoptræden i »Landmand søger kærlighed«, hvor hans datter Stine deltog i 2020-sæsonen. Vi fulgte alle spændte med i, hvordan det hele udviklede sig.   

At købe på auktionen

Har du lyst til at handle på Landboauktionen, men ved ikke hvordan?

For at handle skal man have et aktivt CHR-nr. Ud over det skal man købe et medlemskort til Landboauktionen. Det koster 300 kroner inklusiv moms og skal fornyes hvert år. Hvis man er medlem af Nf Plus får man gratis medlemskab. Endnu en god grund til at være medlem af Nordjysk Familielandbrug. Medlemskortet købes, når man handler første gang. Det vil sige ingen udgift, hvis man ikke køber.

Læs også

Ny HR-virksomhed ser dagens lys
VKST og Nybolig Landbrug indgår tæt partnerskab
VKST tilbyder gratis krisehjælp til minkavlere
Mange landmænd har en mere bæredygtig virksomhed, end de tror
En rådgivers refleksion om rådgivning
Fire rådgivningsvirksomheder vil samarbejde om konceptrådgivning