Får årsregnskabet allerede nu

Smågriseproducenten Lars Kaysen bruger sit årsregnskab flittigt gennem året, ikke mindst til at beregne på både pension og skat ved årsskiftet. Derfor er han glad for at få det leveret allerede i december og ikke i løbet af foråret som normalt.

Smågriseproducenten Lars Kaysen, Djursland, får sit færdige årsregnskab før årets udløb, og det er han glad for. - Jeg har brug for de nyeste tal, siger han.
Smågriseproducenten Lars Kaysen, Djursland, får sit færdige årsregnskab før årets udløb, og det er han glad for. - Jeg har brug for de nyeste tal, siger han.

De sidste tre år har Lars Kaysen, der producerer 50.000 smågrise om året på Djursland, fået sit færdige årsregnskab i hånden allerede i december – altså godt en måned før årets egentlige udgang. 

Det sker blandt andet for at have de nyeste tal som beregningsgrundlag for den megen talgymnastik, han giver sig i kast med i løbet af året og især om foråret. 

- Selvom et regnskab jo er historiske tal, løber jeg mit årsregnskab igennem relativt ofte, og regner og benchmarker på mange forskellige områder. Og så nytter det ikke, at mine tal er uaktuelle – jeg har behov for at have nye tal hele tiden. Derfor er det en hjælp, at jeg kan få det færdige regnskab på forhånd, siger Lars Kaysen.

Han er også ivrig bruger af både DB-tjek og Business-tjek – og generelt glad for at kunne følge sine tal nøje.

- Det lidt tidligere årsregnskab er en nøgle til at se, hvor jeg er rent økonomisk lige nu, og hvad jeg skal lægge ind på både pension og skat. Og så er jeg bare glad for at kunne slutte året af tidligt. Så kan vi hurtigt komme videre og fokusere på det nye år, siger han. 

Kender tallene på forhånd

Det tidlige årsregnskab laves på baggrund af resultaterne fra årets første 10-11 måneder og kombineres med en fremskrivning af de sidste uger op til årsskiftet. 

I starten af januar laves så en status, hvor eventuelle småkorrektioner bliver rettet til. 
Lars Kaysens produktion går udelukkende til eksport, og det gør udfærdigelsen af det tidlige årsregnskab nemmere, da han ikke får moms retur ved eksporten. 

Derudover køber han al sit foder og har strømlinet produktionen, så han er fuldstændig klar over, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud i den anden ende en måned ude i fremtiden. 

At få regnskabet på forhånd kræver derfor reelt set ikke andet af ham, andet end at han skal blive ved med at gøre, som han altid har gjort. 

- Jeg skal bare sørge for at have et godt overblik over min produktionsøkonomi og skruet tingene sammen på en måde, så jeg ved, hvad der kommer ind, og hvad der kommer ud igen, siger han. 

Flere burde gøre det

Carsten Møller Andersen, afdelingschef for Regnskab og Skat i Velas i Søften, mener, at langt flere landmænd ville kunne få gavn af at få regnskabet tidligere, end de plejer.

- Ved at få det tidligere kan de nå at reagere før deadline på både skat og pension, og så er der jo også en positiv signalværdi over for banken – det viser, at man leverer lynhurtigt. Det er professionelt, siger Carsten Møller Andersen. 

Han peger på, at man relativt nemt kan få det færdige årsregnskab i hånden allerede i december. 

- Det kræver bare, at man har overblik over sin økonomi og kender sine indtægter og udgifter frem til nytår. Især er det optimalt på planteavlsbedrifter, for de har jo låst døren til maskinhuset og kører ikke længere i marken, siger han. 

mip

Læs også

Norsk Arla-rival leverer rekordregnskab: Vi klarer os godt, men andre gør det endnu bedre
Lantmännen præsenterer rekordoverskud
LDM: Arla har gjort det godt
Salg af mærkevarer mere end reddede Arla-regnskab
Arla øger efterbetaling markant
Coronakrise ingen hindring: Arla i fremgang i 2020 giver plads til større efterbetaling