Tican har underskud på 250 millioner kroner

2021 blev præget af afrikansk svinepest og udfordringer med corona hos Tican, der kom ud af året med et stort fald i omsætningen.

Antallet af svin slagtet af Tican i 2021 steg med 135.000 op til 3,9 millioner i forhold til 2020. Arkivfoto

Tican Fresh Meat havde i regnskabsåret 2021 en årlig omsætning på 8,3 milliarder kroner. I forhold til året før svarer det til et fald i omsætningen på 602 millioner kroner, og årets resultat blev et markant underskud på 250,3 millioner kroner, skriver Tican i en pressemeddelelse.

Antallet af svin slagtet af Tican i 2021 steg dog med 135.000 op til 3,9 millioner i forhold til 2020.

- Regnskabsåret 2021 var et vanskeligt år for hele branchen og heller ikke tilfredsstillende for Tican. Men sammenlignet med resten af branchen styrede vi virksomheden forholdsvis godt gennem krisen. Vi fortsatte med at investere i vores infrastruktur. Og vi har sat generationsskiftet i gang i ledelsen, siger Niels Jørgen Villesen, der indtil 1. april var administrerende direktør.

»De globale markeder har været massivt påvirket af corona-pandemien, lockdowns i mange dele af verden og de efterfølgende flaskehalse i forsyningskæderne. Derudover har afrikansk svinepest i alvorlig grad påvirket eksportmarkederne. Konsekvensen var et stort prisfald på svinekød. Det har samlet set ramt industrien hårdt,« lyder det i pressemeddelelsen fra Tican.

På trods af den vanskelige økonomiske udvikling foretog Tican igen i 2021 investeringer, især på Brørup-grunden. Nye robotter på slagteområdet og i emballage øger automatiseringen og forbedrer dermed processer og arbejdsmiljø for medarbejderne. Køle- og frysekapaciteten blev udvidet med yderligere køleanlæg, og i andet halvår begyndte arbejdet med nybygningen af et ekstra fryseanlæg med en kapacitet på 300 tons svinekød pr. dag, skriver slagteriet. Og udover slagtning vil Tican i fremtiden fokusere endnu mere på at forædle produkterne og udbygge friskhedsekspertisen.

- Det er vigtigt, at yderligere investeringer styrker netop disse områder i virksomheden. Dette gør os i stand til at imødekomme de skiftende markedskrav til endnu mere kvalitet og leveringsevne. Og det er også vigtigt, at vi fortsat sikrer vores råvarebase nemt og pålideligt i samarbejde med vores landmænd som partnere, forklarer den nye administrerende direktør Sebastian Laursen.

Niels Jørgen Villesen leder virksomheden sammen med den nye administrerende direktør Sebastian Laursen i en overgangsperiode indtil slutningen af juni. Fra 1. august 2022 vil Steen Sönnichsen også være med til at drive den videre udvikling af Tican. Steen Sönnichsen bliver ansvarlig for internationale aktiviteter uden for Tyskland hos Tönnies International og vil i denne egenskab også være medlem af direktionen hos Tican.

Vil fortsætte dialogen 

Den nye Tican-ledelse vil fortsætte dialogen med landmændene om prissætning sidste år.

»Vi skal afslutte her med diskussionerne. Og i fremtiden vil vi blive ved med at arbejde på at finde en pålidelig og nem samarbejdsløsning for alle. Men vi ser ikke, at tillidsforholdet til landmændene er truet«, skriver ledelsen.

Formanden i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen, har været en af de største og mest offentlige kritikere af Tican, og han er en af de leverandører, der har opsagt kontrakten med Tican i december, da han og en lang række leverandører mener, at slagteriet løb fra en skriftlig aftale om at matche Danish Crowns afregning. Bonussen fra Tican lå således 25 øre pr. kg. lavere end afregningen fra Danish Crown.

Læs også