Årets første høst i skolehave blev fejret

Der er i år blevet gravet, hakket og sået i Søren Kanne-skolens afdeling Toubros nye skolehave. Nu har skolens børn haft havefest, hvor der blev smagt på årets første høst af radiser.

Lucas Mandrup fra Toubroskolen viste hellere end gerne rundt i skolens nye fælleshave, som er blevet til med hjælp fra Djursland Landboforening. Foto: Djursland Landboforening. Børnene på Toubroskolen har netop holdt havefest, hvor de fejrede årets første høst i deres nye skolehave. Foto: Djursland Landboforening.

- Var du klar over, at en kartoffel slet ikke vokser på en pind, og at et græskar ikke starter med at hænge i et træ? lød det spørgende fra Lucas Mandrup, som går i 2. klasse på Toubroskolen. Han havde denne dag meget på hjerte og ikke mindst fået erhvervet sig en masse ny viden, efter Toubroskolen i Trustrup først på året fik anlagt en skolehave. Og nu var der dømt havefest. Alle skolens børn var inviteret til gilde, hvor de skulle nyde synet af den fremspirende køkkenhave og ikke mindst smage på årets første høst af radiser.

- Vi havde faktisk også nogle jordbær, men de blev altså spist af fuglene, påpegede Lucas Mandrup.

Trine Sartour er underviser på Toubroskolen og én af de to tovholdere på skolehaven. Hun fortæller, at haven har givet samtlige elever ejerskab over hele haven og ikke mindst et uvurderligt fællesskab.

- Vi har gravet og hakket og sået, og alle har været med. Børnene har været rigtig gode til at være med i processen, og de går helt vildt meget op i haven. De lærer at samarbejde og tage ansvar, og så får de et indblik i hele processen. Så ligger haven jo lige i vores baghave, så vi nemt kan komme og gå. Det er helt perfekt, lyder det fra Trine Sartour.

Det er Djursland Landboforening, der står bag skolehaven i samarbejde med Jytte Brokholm, 4H konsulent og projektleder på »Fælleshaver – Endnu flere 4H Haver«. Det er faktisk Djursland Landboforenings anden fælleshave. Den første ligger i Rønde, og begge haveprojekter er hjulpet godt på vej med en pose penge til hver. Midlerne er bevilget af Nordea-fonden og Friluftsrådet. Det er landmand Kristian Petersen, som har givet jordstykket til skolen, mens landmand Poul Otto Petersen også er involveret i projektet, da der er planlagt flere besøg på hans ejendom, hvor børnene kan få lov at høre mere om landbrug og se på forskellige dyr.

- Vores drøm er at blive selvforsynende til vores hjemkundskabsundervisning. Lige nu har vi plantet hele syv forskellige spisegræskar, som vi skal bruge til en temauge. Det glæder vi os også rigtig meget til. Nu går vi alle på sommerferie, og så ser vi frem til at komme tilbage til vores have og se, hvad der nu er kommet op, fortæller Trine Sartour.

Læs også