Ny uddannelse: Bliv rådgiver inden for grøn omstilling i landbruget

En ny professionsbacheloruddannelse i natur og jordbrugsproduktion, med studieretninger indenfor plante- og husdyrproduktion, har set dagens lys.

Sammen med landbrugsorganisationer og jordbrugsvirksomheder har Erhvervsakademi Aarhus udviklet en helt ny professionsbacheloruddannelse i natur og jordbrugsproduktion med studieretninger indenfor plante- og husdyrproduktion.

Landbrugsorganisationer og virksomheder har arbejdet sammen med akademiet om uddannelsen fra idé til ministeriel godkendelse. En af dem er Seges Innovation.

- Der er massivt brug for flere eksperter og rådgivere. De nye bachelorer forventes at blive skarpe til at anvende data i kombination med agro-faglig viden og teknologi, samtidig med, at de kan tænke i helheder. Dimittenderne vil meget målrettet kunne være med til at dække den alvorlige mangel på kvalificerede landbrugs-eksperter og rådgivere, siger Lisbeth Henricksen, direktør for Innovation i Seges Innovation.

Fremtidens rådgivere

Rådgivere, der både har en solid biologisk faglighed og en god forståelse for praksis og bundlinje, er i høj kurs ude i erhvervet. Der er faktisk massiv mangel på den type folk.

- Akademiet har med jordbrugsteknologuddannelsen i mange år uddannet en meget stor del af plante- og husdyrrådgiverne i jordbruget. Den grønne omstilling i jordbruget stiller imidlertid krav om nye fagligheder. Derfor har vi nu i samarbejde med erhvervet udviklet denne nye bacheloruddannelse med studieretninger indenfor plante- og husdyrproduktion, fortæller uddannelseschef Lars Villemoes fra Erhvervsakademi Aarhus.

Erhvervsakademi Aarhus uddanner i forvejen mere end 60 procent af landets jordbrugsteknologer plus urbane landskabsingeniører.

Ny målgruppe velkommen

Uddannelsen er udviklet i tæt samarbejde med husdyr- og plantesektoren, og håbet er at appellere til en ny og bredere målgruppe af uddannelsessøgende med interesse i at bidrage til den grønne omstilling.

- Vores nye uddannelse placerer sig lige der, hvor fremtidens grønne udvikling skal ske – i samspillet mellem natur og produktion og med fokus på både en grøn og en økonomisk bundlinje. Vi håber, at det vil få unge, også uden landbrugsfaglig baggrund, til at åbne øjnene for fagets mange muligheder og gøre karriere i en branche, der i den grad mangler hænder. Ikke mindst når uddannelsen foregår i et attraktivt studiemiljø i Aarhus med 60.000 andre studerende, siger uddannelseschef Lars Villemoes.

De første studerende kan begynde på uddannelsen efter sommerferien, og det er planen at optage mellem 30 og 40 studerende.

Læs også