Fredskov skaber alt andet end fred

Otte hektar fredskov har ført til, at Per Kristensen, Mammen, er politianmeldt og måske ender i retten. Landbrugsstyrelsen mener, at Per Kristensen ikke har indsendt gødningsregnskab fra 2013 til 2016. Per Kristensen er enig, for han siger, han kan bevise at han ophørte i Register for Gødningsregnskab den 1. august 2013 og derfor ikke skulle lave gødningsregnskab herefter.

Otte hektar økologisk fredskov har startet en sag mellem Per Kristensen, Mammen og Landbrugsstyrelsen.

En arbejdsulykke satte en stopper for Per Kristensens fritidslandbrug i Mammen i Midtjylland med kødkvæg og planteavl. Noget af jorden blev lejet ud og resten blev til skov.
- Vi ville gerne have mere natur på ejendommen og noget, som bare kunne passe sig selv, fortæller Per Kristensen, som i 2010 fik plantet otte hektar økologisk fredskov rundt om ejendommen.
Han indberetter i god tro sit lovpligtige gødningsregnskab og da han året efter skal indberette for 2011, undrer han sig over, at han ikke har modtaget støttekronerne for året før. Han indberetter 2011 tallene og begynder herefter at undersøge, hvorfor han ikke har modtaget penge for 2010.
- Jeg fik at vide at pengene stod til udbetaling, men ikke var betalt. Senere gik det op for mig, at jeg ved en fejl -  jeg har simpelthen ikke tænkt mig om - har skrevet det forkerte CHR-nummer. Kort forinden har jeg jo indberettet gødningsregnskabet for 2011 med samme CHR-nummer. Det vil sige, jeg har lavet den samme fejl to gange, og så bortfalder rettighederne, forklarer Per Kristensen.

Ophører sig i Register for Gødningsregnskab

Han har nu otte hektar fredskov uden rettigheder og dermed ingen mulighed for støtte.
- Hvis jeg skulle have rettighederne igen, skulle jeg købe dem af en anden landmand. Jeg undersøgte, hvad det kostede og fandt ud af, at jeg ville skulle give mellem 1.500 og 3.000 kroner pr. hektar, fortæller Per.
Derfor gik han i tænkeboks. For kunne det overhovedet betale sig?
- Den 1. august 2013 går jeg ind i Register for Gødningsregnskab, fordi jeg har valgt ikke at købe rettighederne tilbage. Jeg vælger at ophøre i registeret, så jeg slipper for at skulle lave gødningsregnskab, men samtidig altså heller ingens støtte får, siger Per Kristensen.
Han får et dokument tilbage, hvor der står: »Midlertidig udskrift af indberetning. Dokumentet ikke indberettet. Vi har registreret ophørsdatoen og du skal ikke foretage dig mere«

Anmeldes til politiet

Per Kristensen hæfter sig ved sidste linje, hvor der står at Miljø og Fødevareministeriet har registreret en ophørsdato og går i troen om, at alt nu er i skønneste orden.
Alt er fryd og gammen indtil sidst i marts i år, hvor Per finder en seddel i postkassen fra Midt- og Vestjyllands Politi, hvor der står:
»Manglende indsendelse af gødningsregnskab for planperioderne 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016. Landbrugsstyrelsen har den 22. marts 2018 foretaget anmeldelse til politiet vedrørende overnævnte. Jeg har i den anledning flere gange forsøgt at kontakte jer telefonisk samt lagt en ringeseddel på adressen, hvor jeg har bedt jer om at tage kontakt til mig, hvorfor jeg nu fremsender dette brev«. 
Herunder står der skrevet, at Per sigtes for overtrædelse af tre punkter. Nemlig manglende indsendelse af gødningsregnskab i de tre perioder.
- Jeg er på ingen måder blevet kontaktet telefonisk. Vi har et fastnetnummer, som vi ikke bruger mere. Om de har ringet derpå, ved jeg ikke, siger Per, som hævder at brevet i postkassen fra politiet er første gang, han bliver gjort opmærksom på, at der er noget galt.

Kan ikke få svar

Det undrer Per Kristensen, at han nu er politianmeldt for ikke at have indberettet gødningsregnskaber fra 2013 til 2017.
- Jeg opsagde jo mine rettigheder i 2013, og fik at vide, at jeg ikke skulle foretage mig mere, fortæller Per.
Han ringer til Landbrugsstyrelsen for at få svar på, hvorfor han er politianmeldt, når han ikke mener at have gjort noget galt. 
- Men de siger, at de ikke må udtale sig i sagen, fordi den er videregivet til politiet. Så ringer jeg til politiet, men de kan ikke svare på mine spørgsmål, forklarer han.

Påstår anden dato

Per Kristensen har et bødeforlæg på 2.000 kroner pr. sigtelse. I alt skal han altså betale 6.000 kroner, samt indsende gødningsregnskab for 2013 til 2016.
Efter at have ringet flere gange frem og tilbage giver politiet Per Kristensen et direkte nummer til Landbrugsindberetningen. 
- De påstår at jeg først har opsagt mine rettigheder den 31. juli 2017. De siger jeg har snydt med datoen, siger Per og vifter med et papir, hvor der tydeligt står »Ophører i Register for Gødningsregnskab 01-08-2013«, og et i den anden hånd, hvor der under linjen »Dokumentet er ikke indberettet« står at ophørsdatoen er registreret og Per ikke skal foretage sig yderligere.
- Hvad endnu mere mærkeligt er, er at dette papir nu er væk i systemet. Det kan ikke findes nogen steder, men heldigvis tog jeg da en kopi, siger Per Kristensen.

Ender måske i retten

Per Kristensen nægter at erkende sig skyldig.
- Hvis jeg havde lavet en fejl, ville jeg erkende den og betale. Men jeg har ikke lavet noget galt, siger han. Derfor har han nu taget kontakt til en advokat.
- Hun siger, jeg ikke skal betale bøden og at hun vil gå i retten og få den annulleret.
Så lige nu venter Per Kristensen på Landbrugsstyrelsen reaktion, og om de skal mødes til en afgørelse i retten.

LandbrugNord har kontaktet Landbrugsstyrelsen for at få en kommentar. De kan ikke udtale sig i sagen da den endnu ikke er afgjort hos politiet.

LLandbrugsstyrelsen fastholder lovovertrædelse
andbrugsstyrelsen fastholder, at Per Kristensen ikke har indberettet til tiden og har dermed anmeldt ham til politiet. De hæfter sig ved det dokument Per fik tilbage, dengang han, efter hans mening valgte at ophøre i Register for Gødningsregnskab, den 1. august 2013. 
Per Kristensen har kopieret dokumentet og sendt det som billede i en mail til Landbrugsstyrelsen, for at dokumenterer, at der nederst i brevet står »Vi har registreret ophørsdatoen og du skal ikke foretage dig mere«.
- Det billede, der er vedhæftet, beskriver at dokumentet ikke er sendt, der står »Midlertidig udskrift af indberetning« samt »Dokumentet er ikke indberettet«. Så vi fastholder at det ikke er indberettet til tiden, lyder det fra Landbrugsstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, i en mail til Per Kristensen den 31. maj.
Sagens kerne
Per Kristensen, Mammen, er sigtet for ikke at have indberettet gødningsregnskab fra år 2013 til 2016 for otte hektar økologisk fredskov. Per Kristensen mener at have bevis på, at han den 1. august 2013 ophørte i Register for Gødningsregnskab og derfor ikke skulle indberette gødningsregnskab. 
Landbrugsstyrelsen mener, at Per Kristensen først er ophørt i Register for Gødningsregnskab den 31. juli 2017 og har derfor politianmeldt ham for ikke at have indsendt gødningsregnskab fra 2013 til 2016.


 

Læs også