- Holbæk Kommunes lange sagsbehandlingstid betød, at klagerne og VKST ganske enkelt blev afskåret fra at få sagen prøvet ved Miljø- og Fødevareklagenævnet, fordi aktualitetskravet ikke længere var opfyldt. Vi mener derfor, at kommunen har tilsidesat god forvaltningsskik. Derfor er vi gået til Folketingets Ombudsmand, siger Torben Hansen, bestyrelsesformand i VKST.

I oktober 2023 indgav VKST en klage til Natur- og Miljøklagenævnet over Holbæk Kommunes midlertidige tilladelse til, at byens renseanlæg kunne udlede mere spildevand end normalt.

Men der skulle gå hele 15 måneder, før kommunen reagerede på klagen. Da det endelig skete, afviste Natur- og Miljøklagenævnet at behandle sagen med den begrundelse, at klagen ikke længere var aktuel.

Tilbage i maj udtalte Torben Hansen til Effektivt Landbrug:

- … lige nu opleves det, som om man blæser landbruget et langt stykke – og ikke mindst blæser på reglerne, herunder vandrammedirektivet. Og det er slet ikke i orden. Det er udemokratisk og en uforskammet måde at behandle borgere på. Der er ingen vindere, og taberen bliver naturen – i dette tilfælde Holbæk Fjord. God forvaltningsskik er blevet tilsidesat.

Sagen

I oktober 2023 klagede landboforeningen VKST over Holbæk Kommunes midlertidige tilladelse til, at renseanlægget Fors A/S kunne udlede ekstra spildevand i Holbæk Fjord.

Fjorden er ifølge vandplanen i dårlig miljøtilstand, og netop derfor fandt VKST det uacceptabelt, at der blev åbnet for øget spildevandsudledning – samtidig med, at landbruget møder skærpede miljøkrav.

Sagen tog en opsigtsvækkende drejning, da VKST i januar 2025 kunne konstatere, at Holbæk Kommune ikke havde reageret på klagen i 15 måneder. Og da kommunen endelig reagerede, var den midlertidige tilladelse udløbet.

Det førte til, at Miljø- og Fødevareklagenævnet den 1. april i år afviste sagen som uaktuel.

- Man kunne få den tanke, at kommunen bevidst har syltet sagen. For det er da tankevækkende, at de ikke har haft mulighed for at foretage sig noget, før efter den midlertidige tilladelse var udløbet. Kommunen reagerede først den 31. januar i år, omkring 15 måneder efter vores klage, siger Torben Hansen, bestyrelsesformand i VKST.

Holbæk Kommune har i et skriftligt svar til Effektivt Landbrug afvist anklagen. Ifølge afdelingsleder Charlotte Jørgensen modtog kommunen klagerne via Klageportalen den 5. og 6. oktober 2023 og svarede den 26. oktober samme år:

- Holbæk Kommune reagerede på klagerne, da de kom ind, og indsendte yderligere oplysninger, da vi blev anmodet herom, skriver hun, og tilføjer:

- Skal der være sket tekniske fejl i det udførte arbejde omkring klageportalen, er det naturligvis noget, vi beklager.

Charlotte Jørgensen afviser, at der skulle være tale om bevidst forhaling, og henviser til, at tilladelsen var givet i henhold til lovgivningen: