Savner europæisk overblik over spildevandsudledninger

I EU har man intet overblik over overløb af urenset spildevand. Det fremgår af et svar fra miljøkommissær Virginijus Sinkevičius til Venstres Asger Christensen

Der skal mere fokus på, hvad der finder sted af overløb – ikke kun i Danmark, men i hele EU. Det mener Venstres parlamentsmedlem Asger Christensen. Han påpeger, at for borgerne er det vigtigt at vide, hvorvidt og hvornår danske myndigheder udleder urenset spildevand - enten planlagt eller i uheldige situationer, hvor regnskyl er skyld i udløb af spildevand. Men formålet med oplysningerne udvandes, hvis Danmark ikke er klar over, hvorvidt og hvornår vores nabolande udleder urenset spildevand i havet tæt på danske kyster. 

Tilbage i januar spurgte Asger Christensen EU’s miljøkommissær Virginijus Sinkevičius, om der findes opgørelser både nationalt og på EU-plan omkring spildevandsoverløb.

- Og nej, det har man overhovedet ikke styr på nogle steder, siger han, og fortæller, at han finder det bemærkelsværdigt. 

Især fordi at man på EU-plan lige nu taler rigtig meget om en ny biodiversitetsstrategi.

- Det ville da være meget rimeligt, at vi som samfund har styr på, hvad der bliver ledt ud af lort, for at sige det som det er.

- Det her spildevand er jo med til sænke den biologiske værdi i vandmiljøet, siger Asger Christensen.

Ingen indberetter

Som det er i dag, så er det frivilligt, om medlemslandende indberetter spildevandsoverløb til EU-systemet.

- Men det er der stort set ingen, der gør. Danmark gør det slet ikke, siger Asger Christensen, der kalder det helt urimeligt, at der ikke er bedre styr på området.

- Vi skal simpelthen, også på europæisk plan, have et bedre overblik over det her område, siger han.

 

 

Læs også