Økoroer – ny højværdiafgrøde

Arealet med økologiske sukkerroer stiger, og mens 2017 bød på mange udfordringer for dyrkerne, kan 2018 blive året, hvor økoroer kan kaldes ny højværdiafgrøde

Henrik Friis Hansen: - økoroerne står flotte og rene i år, kun har jeg lidt problemer med melurt, men det er overkommeligt at trække dem op. Foto: Ulrik Larsen Foto fra tidligere på sæsonen, hvor lugerobotten var på arbejde i roemarken. Foto: Privat.
I 2017 var det danske areal med økologiske sukkerroer cirka 245 hektar, mens det i år er på 275 hektar.
Nordic Sugar satser på at få øget arealet markant, da hjemmemarkedet for økologisk sukker langt fra er dækket med den nuværende danske produktion. Derfor har sukkerroerne potentiale til at blive en ny højværdiafgrøde for de økologiske planteavlere.
 

Roerne kan redde budgettet

Mens 2017 bød på mange udfordringer for dyrkere af økologiske sukkerroer, ser det i år anderledes lovende ud.
En drømmestart var der langt fra tale om, da Nordic Sugar i 2017 satte nyt blus under dyrkning af danske øko-sukkerroer. Den våde sæson var guf for ukrudtet, og lugerobotten kom på overarbejde, inden den måtte give op. Nogle dyrkere valgte simpelt hen at pløje roerne ned.
I år er billedet helt anderledes. Nick Ziegler, Hyldagergård ved Hedehusene, som var manden med lugerobotten i 2017, tror ligefrem, at det i år kan blive roerne, der redder budgettet. Og Henrik Friis Hansen, Lågerupgård på Østlolland, som sidste år pløjede mere end tre hektar roer ned, har også store forventninger til årets høst.
Læs meget mere om økoroer i LandbrugØst, der udkommer torsdag den 9. august.
 

Læs også