bannerPos

Den sundeste røde besætning

Repræsentanter fra Alm. Brand, markedschef for produktive landbrug Mads Vilhelmsen (tv) og den lokale fynske landbrugskundechef Hans Peter Jørgensen overrakte i går Alm. Brands Sundhedspris 2020 til Sussi og Morten Graversen og deres 8-årige tvillinger Lucas og Anders på fodergangen på Hesle Damgaard ved Assens. Fotos: Erik Hansen

AF: ERIK HANSEN

REDAKTØR, LANDBRUGFYN
14-10-2020 15:39
Alm. Brands Sundhedspris skulle have været overrakt på RDM’s årsmøde. I stedet skete det i går på fodergangen på Hesle Damgaard ved Assens.

- Vi passer vores køer så godt som muligt.

Mælkeproducent Morten Graversen har ikke en speciel opskrift på, hvorfor hans 170 røde køer er de sundeste, som findes i kongeriget.

Men i går fik han og hustruen Sussi et synligt bevis, da repræsentanter fra RDM Danmark og fra Alm. Brand var mødt op på Hesle Damgaard i Turup ved Assens for at overrække parret Alm. Brands Sundhedspris 2020 med en vedhæftet check på 15.000 kroner.

I over 15 år har prisen været uddelt til den RDM-besætning, som har kunnet fremvise de bedste tal for både celletal, dødelighed og andre kriterier indenfor sundhed, holdbarhed og ydelse.

Normalvis er det sket i forbindelse med Agromek eller på RDM’s årsmøde i september. Men som bekendt blev årsmødet aflyst i år på grund af Covid-19-situationen, og derfor var overrækkelsen flyttet til relevante rammer på fodergangen foran de mange sunde køer.

Fine tal

Efter en tredjeplads sidste år kunne avlsrådgiver Torben Nørremark fra Viking Danmark opremse de tal, som har bragt Sussi og Morten Graversen op på førstepladsen.

- I har virkelig lagt jer i selen med de fine resultater. Procenten af døde køer er nede på 2,4, eller halvdelen i forhold til landsgennemsnittet. Blandt kalvene op til 180 dage var dødeligheden på 1,5, og kun 3,8 procent dødfødte kalve. Det er fine tal, fremhævede avlsrådgiveren.

Med en ydelse på 10.605 EKM og en gennemsnit på 2,7 malkeår mod 2,0 på landsplan vidner det om en stærk holdbarhed i besætningen.

Desuden blev celletallet på 130.000 for de seneste 12 måneder fremhævet.

Racemål

Også landsformanden for RDM Danmark, Lars Iversen, deltog ved overrækkelsen, og han glædede sig over, hvordan besætningen på Hesle Damgaard i den grad lever op til racens avlsmål.

- Vi satser ikke mindst på sundhed og holdbarhed, men også et godt image, påpegede han og fremhævede, at netop Hesle Damgaard er vært for et projekt, som skal sætte fokus på fodereffektiviteten i RDM-besætningerne.

- Racens strategi for 2020-25 er at gøre de røde køer grønnere. Og her er fodereffektiviteten og foderbesparelse vigtige parametre. Desuden vil vi til stadighed udbygge vort samarbejde med andre røde racer uden for landets grænser og på verdensplan, og ikke mindst sikre en fortsat genetisk fremgang, understreger RDM-formanden.

erik@landbrugfyn.dk
telefon +45 27 11 81 38

Aflivning blev afblæst

Frank Andersen, Hjørring, fik som den første fritestet sin minkfarm for corona, men har alligevel levet i uvished om fremtiden for sine dyr. Mandag blev den varslede aflivning af besætningen afblæst, og avleren håber nu på at få lov til at pelse og føre avlsdyr videre til næste sæson.

Nu kan du registrere overdragelser af betalingsrettigheder

Du kan nu se betalingsrettighedernes foreløbige værdi for 2021 og registrere overdragelser af betalingsrettigheder med henblik på støtteudbetalingen 2021.

Ny partner med i samarbejde om lukkede påfyldningssystemer for sprøjtemidler

Fem førende virksomheder i landbrugssektoren Adama, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm og Syngenta får følgeskab af endnu en partner. Certis Europe har således tilsluttet sig samarbejdet om at introducere easyconnect CTS på det europæiske marked i 2021/22, i blandt andet Danmark.

Svineproducenter støtter chauffører efter trusler om transportstrejke

Danske dyretransportchauffører truer med at iværksætte en landsomfattende strejke fra onsdag, hvis de nuværende regler, der indebærer bøder i 10-15.000 kroners klassen, ikke bliver lavet om. Nu får chaufførerne støtte af Danske Svineproducenter.

Valtra får sit eget Farming Simulator League-hold

Valtra træder ind i esports verdenen ved at lancere sit eget hold i den kommende FSL-sæson, der starter i slutningen af november 2020. Holdet består af seks spillere, der allerede har bevist sit høje niveau i konkurrencen, hvoraf tre af spillerne rangerer som nummer to i sidste FSL-sæsonfinaler.

Skiold Landmeco får Patent Nords Innovationspris 2020

Innovationsprisen, der uddeleles af Patent Nord, går i 2020 til Skiold Landmeco.

Voldsom udbudspukkel på slagterier påvirker tysk notering

Den tyske notering for smågrise, Nord-West-noteringen er heller ikke i denne uge ændret. Noteringen er derfor stadig på 27 euro, mens noteringen for 8-kilos grise også er uændret på 17,50 euro.

Tredobling af puljer sender 500 mio. kroner ud til nye miljøvenlige stalde i 2020

Tilskuddet til nye og mere miljøvenlige slagtesvine- og kvægstalde i 2020 tredobles. Oprindeligt var det 85 millioner kroner i hver pulje. Nu er der 250 millioner kroner til hver pulje.

DR: Sådan har corona muligvis spredt sig mellem minkfarme

Coronasmitten har spredt sig som en løbeild blandt de nordjyske minkfarme de seneste måneder, men nu kan man være kommet et lille skridt nærmere, hvordan smitten har bredt sig.
Side 1 af 1955 (39089 artikler)Prev1234567195319541955Next