Den sundeste røde besætning

Alm. Brands Sundhedspris skulle have været overrakt på RDM’s årsmøde. I stedet skete det i går på fodergangen på Hesle Damgaard ved Assens.

- Vi passer vores køer så godt som muligt.

Mælkeproducent Morten Graversen har ikke en speciel opskrift på, hvorfor hans 170 røde køer er de sundeste, som findes i kongeriget.

Men i går fik han og hustruen Sussi et synligt bevis, da repræsentanter fra RDM Danmark og fra Alm. Brand var mødt op på Hesle Damgaard i Turup ved Assens for at overrække parret Alm. Brands Sundhedspris 2020 med en vedhæftet check på 15.000 kroner.

I over 15 år har prisen været uddelt til den RDM-besætning, som har kunnet fremvise de bedste tal for både celletal, dødelighed og andre kriterier indenfor sundhed, holdbarhed og ydelse.

Normalvis er det sket i forbindelse med Agromek eller på RDM’s årsmøde i september. Men som bekendt blev årsmødet aflyst i år på grund af Covid-19-situationen, og derfor var overrækkelsen flyttet til relevante rammer på fodergangen foran de mange sunde køer.

Fine tal

Efter en tredjeplads sidste år kunne avlsrådgiver Torben Nørremark fra Viking Danmark opremse de tal, som har bragt Sussi og Morten Graversen op på førstepladsen.

- I har virkelig lagt jer i selen med de fine resultater. Procenten af døde køer er nede på 2,4, eller halvdelen i forhold til landsgennemsnittet. Blandt kalvene op til 180 dage var dødeligheden på 1,5, og kun 3,8 procent dødfødte kalve. Det er fine tal, fremhævede avlsrådgiveren.

Med en ydelse på 10.605 EKM og en gennemsnit på 2,7 malkeår mod 2,0 på landsplan vidner det om en stærk holdbarhed i besætningen.

Desuden blev celletallet på 130.000 for de seneste 12 måneder fremhævet.

Racemål

Også landsformanden for RDM Danmark, Lars Iversen, deltog ved overrækkelsen, og han glædede sig over, hvordan besætningen på Hesle Damgaard i den grad lever op til racens avlsmål.

- Vi satser ikke mindst på sundhed og holdbarhed, men også et godt image, påpegede han og fremhævede, at netop Hesle Damgaard er vært for et projekt, som skal sætte fokus på fodereffektiviteten i RDM-besætningerne.

- Racens strategi for 2020-25 er at gøre de røde køer grønnere. Og her er fodereffektiviteten og foderbesparelse vigtige parametre. Desuden vil vi til stadighed udbygge vort samarbejde med andre røde racer uden for landets grænser og på verdensplan, og ikke mindst sikre en fortsat genetisk fremgang, understreger RDM-formanden.

erik@landbrugfyn.dk
telefon +45 27 11 81 38

Læs også