Gå ikke i stalden med influenza

Ifølge Seges Svineproduktion bør håndtering af influenza være en del af alle bedrifters zoonotiske smittebeskyttelsesplan. Seges har derfor lavet en tekst, som man som svineproducent kan sætte ind i bedriftens smittebeskyttelsesplan. Det oplyser Svineproduktion.dk.

- Bliv vaccineret mod influenza. Hvert år. Og hvis du skulle opleve symptomer på influenza, så er det ekstra vigtigt, at du bliver hjemme, lyder opfordringen blandt andet fra Charlotte Sonne Kristensen i en meddelelse på Svineproduktion.dk.

Hos Seges Svineproduktion er der stor fokus på at undgå at smitte grisene med virus. Deriblandt også influenza. Derfor opfordrer Charlotte Sonne Kristensen, chefforsker Husdyrinnovation fra Seges Svineproduktion, til, at der tilføjes en tekst til alle bedrifters smittebeskyttelsesplan. Teksten er sendt til alle landets dyrlæger, men teksten kan også findes på svineproduktion.dk.

- Det er vores klare anbefaling, at svineproducenter forholder sig aktivt i forhold til at beskytte grisene mod smitte med influenza, siger Charlotte Sonne Kristensen.

Bliv vaccineret mod influenza

Essensen i dokumentet er at opfordre alle, der kommer i stalden, til at følge to helt enkle råd.

- Bliv vaccineret mod influenza. Hvert år. Og hvis du skulle opleve symptomer på influenza, så er det ekstra vigtigt, at du bliver hjemme og ikke udsætter hverken dyr eller kolleger for smitten. Så mindskes risikoen for smitte, opfordrer Charlotte Sonne Kristensen endvidere i en meddelelse på Svineproduktion.dk.

Risikoen for, at en gris bliver smittet med influenza, og en gris derefter smitter et menneske, er meget lille. Alligevel lyder opfordringen fra Seges, at det er vigtigt at gøre alt, hvad man kan for at undgå, at situationen opstår.

Find mere om influenza hos grise på svineproduktion.dk, hvor man også finder teksten om influenza, som man kan føje til smittebeskyttelsesplanen i besætningen.

Tips til smittebeskyttelse

Uddrag af ny tekst på www.svineproduktion.dk til besætningens smittebeskyttelsesplan:

»Alle, der kommer i grisebesætninger, bør vaccineres forebyggende mod influenza. Du kan blive vaccineret fra omkring den 1. oktober. Vær opmærksom på, at en vaccination mod influenza kun beskytter dig for et år ad gangen, og du bør derfor gentage en vaccination én gang årligt.

Får du symptomer på influenza, skal du lade være med at komme i stalden. Symptomerne på influenza er høj feber, ondt i kroppen og snue.

Der er en række virus og bakterier, udover allergi, der kan give snue og nys/hoste. Har du kun snue og eventuelt hoste, kan det være svært at afgøre, om du har influenza. Derfor bør du altid hoste og nyse i dit ærme og vaske og desinficere hænder ofte. I influenzasæsonen fra november-april (begge måneder inklusiv) kan det være en god ide at bære maske/mundbind i stalden, når du har snue, uden det giver anledning til at blive ude af stalden.

For at modvirke, at grisene ikke smittes af besøgende, bør alle nødvendige gæster, der kommer i stalden, eksempelvis dyrlæger og håndværkere, også være vaccineret. Øvrige besøgende, eksempelvis skoleklasser og i forbindelse med åbent landbrug-arrangementer, bør ikke besøge besætningen i influenzasæsonen. Ved besøg bør man så vidt muligt undgå at have direkte kontakt med grisene«.

 

Læs også