Kvalitetssikkerhed i foderfremstilling er nøgleordet

Når det drejer sig om foder til højtydende produktionsdyr, er kvaliteten altafgørende. Hos fodervirksomheden AB Neo sikrer en særskilt kvalitetsafdeling, at en høj standard sikres, lige fra råvarevalg til den endelige foderblanding er klar til levering.

Fodervirksomheden AB Neo, der står bag foderkonceptet Primary Diets, har primært fokus på at udvikle og arbejde med produkter, der kan bidrage til at levere en kvalitetsgris 2-3 uger efter fravænning. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Kvalitetskontrol er gennemgående i hele produktionsprocessen hos AB Neo, og det gælder lige fra råvarer til det færdige produkt. Blandt andet analyseres prøverne på det interne laboratorie med specialiseret analyse-udstyr. Foto: AB Neo Ifølge AB Neo accepteres kun råvarer fra leverandører, der kan leve op til fodervirksomhedens høje kvalitetsstandarder, og alle råvarer analyseres for at sikre, at indholdet stemmer overens med varedeklarationen. Foto: AB Neo

Fodervirksomheden AB Neo, der holder til i Videbæk, står bag foderkonceptet Primary Diets, der primært har fokus på at udvikle og arbejde med produkter, der kan bidrage til at levere en kvalitetsgris 2-3 uger efter fravænning.

Kvalitetssikkerhed er derfor en selvfølgelighed i den internationale virksomhed, der med egen kvalitetsafdeling tjekker alle råvarer der bruges i deres blandinger til Primary Diets konceptet. Derudover er der stort fokus på at tjekke, hvorvidt produkterne lever op til virksomhedens høje standarder.

Der skal ikke meget til for at sætte sundheden hos smågrise over styr. Derfor lægger virksomheden stor vægt på, at svineproducenterne kan være helt trygge ved at fodre med blandinger fra Primary Diets og naturligvis vide, at blandingerne indeholder det, som producenten siger, de gør.

Ifølge AB Neo accepteres kun råvarer fra leverandører, der kan leve op til fodervirksomhedens høje kvalitetsstandarder, og alle råvarer analyseres for at sikre, at indholdet stemmer overens med varedeklarationen. Blandt andet kontrolleres råvarernes ingrediensprofil for den enkelte fedt- og proteinværdi, så værdierne ikke er for høje, da det i værste fald kan påvirke produktionsresultaterne negativt ude i besætningerne.

Fodersikkerhed kommer først

Da kvalitetskontrol og kvalitetssikring er en selvfølge som specialfoderleverandør, er AB Neo også certificeret GMP+ (Good Manufacturing Practices), der betyder, at virksomheden bestræber sig på at have høj fodersikkerhed, produktions-, opbevarings- og transportbetingelser for deres produktion, og at de samme krav stilles til deres leverandører og chauffører.

Kvalitetskontrol er gennemgående i hele produktionsprocessen. Fra råvarer til det færdige produkt. Det sker gennem årlige kvalitetskontroller af blandingerne, test af råvarer og det deklarerede indhold. Blandt andet analyseres prøverne på det interne laboratorie med specialiseret analyse-udstyr, ligesom de mere omfattende prøver sendes ud til eksterne laboratorier.

Desuden sikres det, at alle færdige produkter er 100 procent sporbare, og alle analyser af blandingerne gemmes frem til udløbsdato.

Derudover gennemgår alle medarbejdere kurser i fodersikkerhed, så alle processer er optimeret inden for produktionen af et Primary Diets produkt.

Intern Task Force

AB Neo gør det endvidere klart, at i det tilfælde, at der kommer reklamationer på et produkt, så er det noget, der tages seriøst.

Fodervirksomheden nedsætter i sådanne tilfælde en intern Task Force, der skal undersøge, hvad der kan være sket i produktionen af det reklamerede. På den måde prioriteres der tid til at lære af fejl og reklamationer, så produktionen kan højnes fremadrettet, så det sikres, at konceptet lever op til de høje standarder, som virksomheden sætter for deres produktion.

Læs også