Medie: L&F greb ikke ind trods advarsel om grov krænkelsessag

Finans.dk har talt med en række eksperter, der kritiserer, at L&F's ledelse ikke greb ind i sag om krænkelser fra tidligere direktør i DanBred Thomas Muurmann Henriksen. Nu er det kommet frem, at der har været en langt grovere sag, hvor en medarbejder fik 700.000 kroner i godtgørelse.

Landbrug & Fødevarer greb ikke greb ind, selv om tre kvinder, der var blevet seksuelt chikaneret i datterselskabet Danbred, advarede om en fjerde, »betydeligt værre« sag. Det fjerde offer endte med at få en godtgørelse på over 700.000 kr., mere end 10 gange så meget som de øvrige kvinder fik tilbudt, skriver Finans.dk.

Ifølge mediet blev L&F-formand, Søren Søndergaard, og administrrende direktør Anne Arhnung, direkte inddraget i sagen om krænkelser i datterselskabet Danbred. Og de blev også advaret om, at der var flere ofre, end de tre kvinder som stod frem.

»Vi har oplevet – som et minimum – at blive berørt og befamlet af direktøren, til trods for at vi ikke ønskede dette. Nogle af os har oplevet det, der er værre; og en anden tidligere ansat, der ikke ønsker at stå frem, har oplevet det, der er betydeligt værre!« lød det i et brev fra tre kvinder, som var blevet krænket af direktøren.

I sommer klagede 18 Danbred-mellemledere over seksuelt krænkende adfærd hos topchef Thomas Muurmann Henriksen. Bestyrelsen, anført af den tidligere Danish Agro-topchef Christian Junker, besluttede efter en hurtig intern undersøgelse at beholde Muurmann i jobbet, hvilket fik tre krænkede kvinder til at klage direkte til toppen i Landbrug & Fødevarer, der ejer halvdelen af Danbred. Efter omtalen af sagen har Thomas Muurmann forladt virksomheden, og bestyrelsen er fyret. 

Finans har afdækket, hvordan den nu afgåede formand, Christian Junker, efter beslutningen om at beholde Thomas Muurmann Henriksen som adm. direktør indgik en aftale med en fjerde kvinde, som altså fik 12 måneders løn i en supplerende fratrædelsesgodtgørelse.

»Det peger i retning af, at de ikke har lyst til at se det hele,« siger Anette Borchorst, professor i politologisk kønsforskning på Aalborg Universitet og forsker i seksuel chikane.

Bjarke Oxlund, professor med speciale i bl.a. ligestilling og seksualitet på Københavns Universitet, mener, at henvendelsen fra de tre kvinder burde have sat Landbrug & Fødevarer i højeste beredskab. 

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, betegner kritikken som »helt fair«.

»Jeg ville gerne have, at vi havde håndteret dette her meget anderledes. Jeg har tillid til, at der arbejdes seriøst og grundigt med at sikre, at Danbred fremadrettet er en professionel arbejdsplads, hvor eventuelle sager håndteres og problemet bliver undersøgt til bunds,« oplyser Søren Søndergaard blandt andet i en skriftlig kommentar til Finans.

Læs også