Optimering og bedre bundlinje med koncept for slagtesvineproduktion

Jens Gudike Fly er med i Produktionskoncept Slagtesvin. Ifølge Svineproduktion.dk har det vist sig at være en god beslutning for slagtesvineproducenten fra Spøttrup.

Jens Gudike Fly driver gården Enghave nord for Skive, hvor han hvert år producerer omkring 20.000 slagtegrise. Med sin deltagelse i Produktionskoncept Slagtesvin har han arbejdet målrettet med sit foderforbrug, og det har på alle måder været en god oplevelse.

- Jeg synes, at det har været rigtig godt at være med i Produktionskoncept Slagtesvin, fordi vi har lært så mange ting. Vi fandt for eksempel ud af, at lidt af vores vitaminer og mineraler i foderet simpelthen blev brændt af i vores vådfodringsrør. Derfor tilsætter vi nu flere vitaminer og mineraler i vores vådfoder, og det har virkelig rykket noget i vores produktion, fortæller han til Svineproduktion.dk.

Vægten følges

Et andet vigtigt element som Jens Gudike Fly har fået optimeret er, hvordan og hvor meget man holder øje med grisenes tilvækst.

- I forbindelse med Produktionskoncept Slagtesvin er vi også begyndt at køre med såkaldte 28-dages tal, hvor vi vejer en sti, når de kommer ind i stalden, og så vejer vi den igen 28 dage senere for at se, hvordan de er vokset i den periode. Det har også rykket noget, fordi det giver os nogle delresultater, som er ret spændende at følge med i, siger han og fortsætter:

- Oveni vores 28-dages tal har vi også to stier med vægte fra Schippers, som lader os følge med i grisenes daglige tilvækst. Foderoptimeringen og den øgede overvågning har tilsammen sørget for, at vi nu kan se resultatet på bundlinjen. Vores foderforbrug i foder pr. kg tilvækst var 2,75 FE, da vi startede, og i dag ligger vi på ca. 2,45-2,50 FE, og det giver jo helt åbenlyst penge på bundlinjen. Samtidig er vores tilvækst steget med 80 gram, og det bidrager jo også positivt til det endelige resultat.

Hør Jens Gudike Fly dele sine erfaringer med Produktionskoncept Slagtesvin i den video, der kan ses på svineproduktion.dk. Her finder man også temasiden for Produktionskoncept Slagtesvin, hvor man finder meget mere information om konceptet, resultatet, og om hvordan man kan deltage med egen besætning i projektet.

Læs også