En klovboks kan hæve velfærd og økonomi i soholdet

Med investeringen i en klovboks er pedicure blevet et fast tiltag for alle søer, der trænger, hos Tommy Pasieczny i Vendsyssel. Med en højere bensundhed, bedre sovelfærd og en lavere dødelighed er svineproducenten ikke i tvivl – en klovboks er alle pengene værd, hvis den bliver brugt.

Mere end 100 af det samlede sohold på 1.000 søer har allerede været igennem boksen cirka 28 dage efter løbning, og teamet i stalden oplever en tydelig effekt på bensundheden. Hele holdet i stalden i Stenhøj ses her sammen med besætningsdyrlæge Kristian Krogh (tv). - 95 procent af de søer der dør, skyldes benproblemer, lyder vurderingen fra Tommy Pasieczny, der er overbevist om, at investeringen i klovboksen vil påvirke sodødeligheden i besætningen i positiv retning. Ifølge Tommy Pasieczny er den rette placering af klovboksen altafgørende for, at den bliver brugt i det omfang, det er nødvendigt. Boksen fungerer ved, at man lader soen gå ind i boksen, hvorefter man hæver hende op liggende på maven med benene på hver sin side af det langsgående rør. Det er let lige at drive soen hen til boksen, og er man alene om arbejdet, kan frontlågen åbnes og lukkes, selvom man er bag soen. Her hjælpes medarbejderne Artem og Alex ad med opgaven. De fire ben der hænger ned i god arbejdshøjde er stort set det eneste, man kan se, af den so, der er ved at få justeret klovene. Medarbejderne hos Tommy Pasieczny modtog nogle timers undervisning i beskæring fra forhandleren af boksen. En minkhandske er nødvendig for at sikre fingrene i arbejdet. Alex afslutter her beskæringen med en gang tjærespray. Efter beskæring tager soen kun få skridt, før hun finder ud af, at hun nu går bedre på benene. - Det her med bensundhed er et issue der er i alle besætninger, påpeger besætningsdyrlægen, Kristian Krogh fra LVK. Et eksempel på en so i drægtighedsstalden, der, som følge af forkert benstilling, ikke har et naturligt slid på yderkloven. Et eksempel på forhorning af ballen.

De fire ben der hænger ned i god arbejdshøjde er stort set det eneste, man kan se af den so, som Artem og Alex netop er ved at få justeret klovlængden på.

Tommy Pasieczny i Stenhøj ved Østervrå i Vendsyssel har for snart tre måneder siden investeret i en klovboks, og det har han ikke fortrudt.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også