Nyt produkt letter fravænningen

For Birgitte Appel Pedersens besætning af smågrise ved Ringkøbing har det haft stor værdi at være demobesætning for det nye produkt, Fib-O-Min. Det har blandt andet betydet højere og tidligere foderoptag og en lettere fravænning. Kombinationen af fibre, syre og E-vitamin har i den grad sikret mavesundheden.

- Vores konsulent i Vilofoss, Michael, ringede mig op og spurgte, om vi ikke kunne have lyst til at give Fib-O-Min et skud. Dyrene er jo virkelig kræsne i forbindelse med fravænning, så alt hvad der kan lette det, byder vi velkommen, forklarer Birgitte Appel, der sammen med sin mand, Jon Appel, har 620 søer og hvert år avler de 21.000 smågrise.

Fib-O-Min er et nyt produkt, der grundlæggende har samme egenskaber som tidligere produkter som Fibremin og BioFer. Baseret på demobesætningernes resultater, tyder det på, at Fib-O-Min virker lige så godt og i flere tilfælde endnu bedre end dets forgængere.

Det oplyser DLG i en pressemeddelelse, hvor Birgitte og Jon Appel deler deres erfaringer med det nye produkt.

Prøver sig lidt frem

Birgitte og Jon Appel har i mange år været kunde hos DLG og Vilofoss, og har et godt samarbejde med begge deres konsulenter. Derfor skulle der heller ikke megen overtalelse til, da de skulle forsøge sig med Fib-O-Min.

- Vi startede i sommers, hvor vi prøvede os lidt frem med forskellige metoder i både klima- og farestalden. Vi kan altid mærke det med det samme, når vi laver ændringer i foderet – grisene har jo fintfølende smagsløg, fortæller Birgitte Appel.

Men forløbet er gået rigtig godt, og der er ingen tvivl om, at det er noget, der fortsat vil blive brugt hos Birgitte Appel. Det er hende, der har ansvaret for det, der foregår i stalden, og hun har erfaret, at det er vigtigt med rutiner.

- Det handler om at få smågrisene op, når de er i farestalden – her kaster vi Fib-O-Min på gulvet, når de sover. I klimastalden går jeg altid rundt med en spand midt på dagen og kaster to-tre håndfulde i hver sti, og det får bare flere grise op for at spise. Og det betyder i sidste ende, at de undgår nogle af de ellers velkendte opstartsproblemer og sygdomme, forklarer Birgitte Appel Pedersen.

De skal have noget i maven

Det er ingen hemmelighed, at den rigtige fodersammensætning er alfa omega for smågrisenes tilvækst – men hvis man ikke kan lokke dem til, så når man ikke ret langt. Dét er noget Birgitte Appel Pedersen kan genkende.

- De skal jo have noget i maven, og der hjælper mælken ikke ret meget. Men vi må også erkende, at de hellere vil have mælk, uanset hvor spændende foderet er. Der skal noget ekstra til, når de skal vænnes til foder, men vi kan jo ikke give dem hvad som helst. Det skal være skånsomt for maven. Her kommer Fib-O-Min ind i billedet – det er de virkelig helt vilde med. Det har den rigtige konsistens og størrelse til smågrisene, afslutter hun. 

Fakta om Fib-O-Min

  • Fib-O-Min er et crüsli-produkt, som har fibre og syrer, der forbedrer mavesundheden
  • Derudover indeholder Fib-O-Min en særlig formulering med E-vitamin, der øger optagelsen og dermed E-vitamin-status i dyret

Kilde: DLG

Læs også