Porcus Smittestopperen: 1.300 ejendomme fik sidste år vurderet deres smittebeskyttelse

- Det her gør en kæmpe forskel, og det er tiltag, som den enkelte landmand selv kan gøre, lyder det fra svinefagdyrlæge Kristian Havn fra Porcus Svinefagdyrlæger et år efter lanceringen af Porcus Smittestopperen - et online-tiltag fra den landsdækkende dyrlægepraksis.

- Det her gør en kæmpe forskel, og det er tiltag, som den enkelte landmand selv kan gøre, lyder det fra svinefagdyrlæge Kristian Havn fra Porcus Svinefagdyrlæger et år efter lanceringen af Porcus Smittestopperen. På Grønbo hos Claus Bruun Jørgensen i Tinglev har de taget Porcus Smittestopperen til sig. Fotos: Kristian Havn Det samlede resultat af risikoanalysen FØR tiltagene i besætningen på Grønbo Den samlede risiko EFTER forbedringerne i besætningen på Grønbo Risikoen ved tilførsel af dyr FØR tiltag Risikoen ved tilførsel af dyr EFTER forbedringerne Risikoanalysen for transportmidler og tilgang/afgang af dyr FØR tiltag Risikoanalyse for transportmidler og tilgang/afgang af dyr EFTER forbedringer Risikoanalysen i forhold til sikring mod rotter, mus og insekter FØR tiltag Risikoanalysen for sikring mod rotter, mus og insekter EFTER forbedringer En ny bænk mellem ren og uren zone i forrummet er med til at højne sikkerheden Strømper »ude fra« er ikke længere acceptabelt på risten i forrummet. I stedet skal strømpe-skift ske over bænken. Støvlerne er nu alle blevet væghængt, og gulvet er blevet epoxybehandlet. Støvledesinfektion er  placeret ved ind- og udgang af besætningsområdet, og desinfektionsvæsken udskiftes dagligt. Støvler skal vaskes med en højtryksrenser

Ifølge Kristian Havn blev analyseværktøjet i 2021 taget i brug på i alt 1.300 svineejendomme, og i dag har andre dyrlæger lavet en lignende light-udgave.

- Der skal nu følges op på de 1.300 ejendomme, men nye besætninger kommer også hele tiden til og skal analyseres, fortæller svinefagdyrlægen, om Porcus Smittestopperen, der hjælper til, at risikoområder i besætningerne udpeges og guider til, hvilken indsats der skal til, for at øge den eksterne smittebeskyttelse i besætningen.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også