Nice to have og need to have i en tid med høje foderpriser

Med en høj foderpris og lav svinenotering er det måske ekstra relevant at søge de steder, hvor der kan spares. Konsulenterne hos SvineRådgivningen opfordrer i hvert fald til, at blanderecepterne gås efter i sømmene.

- Når foder- og grisepriserne stikker i hver sin retning, er det relevant at se på, hvor der kan spares på omkostningerne og få kigget efter i krogene for, hvad der er »nice to have og need to have«.

Sådan lyder opfordringen i den seneste udgave af nyhedsbrevet SvineNyt fra SvineRådgivningen, hvor rådgiverne anbefaler, at blandingerne i farestalden tjekkes efter.

- Det er en god ide at få kigget foderrecepter igennem og se, om I måske kører med overforsyning i forhold til norm, lyder det i nyhedsbrevet, hvor der endvidere opfordres til også at vurdere, om eventuel ekstra tilsætning, udover norm, reelt har den ønskede effekt.

- Også foderstyrken i farestalden kan ses efter i sømmene. Soen bør fodres efter det antal grise, den passer, og efter om den er fed – styrken skal toppe på dag 17, påpeger rådgiverne.

Doseringen til pattegrisene

Fra SvineRådgivningen opfordres der også til, at der bliver kastet et blik på fodermængden til pattegrisene.

- Grisene skal have ædt op, før de fodres igen. Er det svært at dosere korrekt, så start eventuelt med en teske og øg størrelserne på skeerne i takt med, at grisene vokser, lyder det fra rådgiverne, der samtidig minder om, at grisene skal fodres hyppigt.

Ved brug af mælkeanlæg anbefales det, at der vurderes på udbyttet af mælken i den sidste uge inden fravænning, da grisene drikker i denne periode.

- Husk også her at fodre grisene hyppigt, hvis I slukker for anlægget. Det er også værd at genoverveje, om mælken reelt er et behov.

Rådgiverne opfordrer også til, at ting som vacciner, strøelse i pattegrisehulerne og brug af elektrolytvand kigges efter i sømmene.

- Til sidst, så glem ikke at fokusere på de ting, som fungerer og går godt, lyder den afsluttende bemærkning fra rådgiverne.

- Få kigget efter i krogene for, hvad der er »nice to have og need to have«

SvineRådgivningen

Læs også