Ørkenpalme hjælper grisene bedre fra start

Det var tydeligt, at Micro-Aid har en effekt, da Houstrupgaard, Vendsyssel, gennem syv uger valgte ikke at bruge produktet i søernes foder; dødeligheden steg, der var mere diarre, flere svage grise og mere ledbetændelse. Nu er produktet tilbage i de drægtige- og diegivende søers foder, og store som små grise stortrives.

- Der er ingen tvivl om, at Micro-Aid giver et stærkere immunforsvar. Grisene bliver mere robuste, og der skal mere til at vælte dem, siger griseproducent Claus Budolfsen. Sådan ser Micro-Aid ud. Micro-Aid er et udtræk af ørkenpalmen Yucca Shidigera, som tørres til et stabilt pulver, og hos Claus Budolfsen tilsættes via et mikrodoseringsanlæg.  Claus Budolfsen doserer Micro-Aid via sit mikrodoseringsanlæg. Houstrupgaard prøvede tidligere på året at tage Micro-Aid ud af sofoderet. Resultatet var overraskende. Der var flere svage grise end vanligt, flere med diarre i farestalden og flere på kanten af diarre fra fødslen. I klimastalden steg antallet af døde grise de første 14 dage efter fravænning fra 0,8 til 1,7. Og måske det mest overraskende af det hele måtte flere grise behandles for ledbetændelse. Dantrace-Danfeed anbefaler, at man som minimum anvender Micro-Aid i seks måneder, hvis man vil prøve det for at se den fulde effekt. Micro-Aid kan bruges til alle grise, også slagtesvin, men Jens Jørgen Pedersen fastslår, at søerne, pattegrise og smågrise er de vigtigste. Claus Budolfsen er hjemmeblander og har siden 2019 brugt Micro-Aid til drægtige og digegivende søer plus patte- og smågrisene indtil 30 kg. Fra efteråret 2020 er der suppleret med naturligt E-vitamin og organisk selen.

Langt de fleste griseproducenter kender Micro-Aid.

Det gør Claus Budolfsen også. Han er griseproducent ved Tårs i Vendsyssel og driver, sammen med sin søn Jesper, Houstrupgaard. En produktion med 1.000 søer.

Han er hjemmeblander og har siden 2019 brugt Micro-Aid til drægtige og diegivende søer plus patte- og smågrisene indtil 30 kg. Fra efteråret 2020 er der blevet suppleret med naturligt E-vitamin og organisk selen.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også