Stor nedgang i svinebestanden

Næsten en million færre svin siden sidste år og fald i stort set alle slags svin. Bestanden er den laveste siden april 2019. - Forventeligt med nuværende notering, lyder det fra Danske Svineproducenter.

Kilde: Danmarks Statistik Kilde: Danmarks Statistik

Ny svinetælling fra Danmarks Statistik viser, at den samlede svinebestand er 7,5 procent lavere end sidste år. Tendensen med tilbagegang er således forstærket siden den sidste tælling i april.

Samlet set er der 12.179.000 svin i Danmark ifølge den seneste tælling fra 1. juli. Det er et fald på 991.000 svin siden samme tidspunkt sidste år, og bestanden af svin er nu på sit laveste siden april 2019. Der bliver færre af stort set alle typer af svin i Danmark.

Ifølge Danmarks Statistik skyldes nedgangen den dårlige økonomi i produktionen, som har betydet, at flere producenter sanerer deres besætninger, mens andre lukker produktionen helt eller delvist.

 

Skyldes dårlig økonomi

Jeppe Bloch Nielsen, formand for Danske Svineproducenter, er ikke overrasket over tallene og mener desuden, det er forventeligt, med den nuværende notering.

- Hvis noteringen ikke leverer, kan vi ikke lave grise. Det er en kombination af råvarer, der er dyre, og noteringen der er alt for lav. Noteringen har været lav i Europa, men nu er det bare Danmark, der hænger i bremsen. Her ser vi konsekvensen, siger han.

Foreløbigt viser tallene for heltidsbedrifter med svineproduktion, at driftsresultatet er faldet fra 2,6 millioner kroner i 2020 til 0,8 millioner kroner i 2021. Dette skyldes nedgang i de gennemsnitlige salgspriser for smågrise og slagtesvin, konkluderer Danmarks Statistik. 

 

 

Læs også