Ny stald med grønne tiltag klar til brug

Nordvestsjællandsk griseproducent fremviste helt ny stald til smågrise og slagtegrise. Mange kollegaer lagde vejen forbi.

Henrik Villumsen, salgschef i Kjargaard Byg, roste i en tale både Claus Lohmann Poulsen (skimtes yderst til venstre) og hans hustru, Marie Louise. Foto: Jesper Hallgren

Det er – som tidligere beskrevet i LandbrugØst – en fremtidssikret stald med mange spændende og effektive detaljer, som Egemarke Gods ved Havnsø i Nordvestsjælland har fået opført.

Det var der mulighed for at konstatere ved selvsyn, da ejeren af Egemarke Gods, Claus Lohmann Poulsen, i samarbejde med Kjargaard Byg, som har haft totalentreprisen på byggeriet, holdt åbent hus på det helt nye staldanlæg.

Det tiltrak blandt andet en række andre griseproducenter, som også kunne møde leverandørerne bag de mange detaljer til det nye byggeri, der i begyndelsen af december indtages af de første 750 kg’s grise i den ene af staldens fire smågrisesektioner.

Herefter kommer der 750 smågrise hver anden uge, og når grisene når 30 kg, flyttes én sektion smågrise samlet til en af staldens seks slagtegrisesektioner. Samlet bliver det en produktion på 20.000 grise, der hvert år køres til Danish Crown-slagteriet i Ringsted.

Alt spiller godt sammen

Danish Crown-formanden Erik Bredholt var en tur med Claus Lohmann Poulsen hele vejen rundt i staldanlægget i forbindelse med åbent hus-arrangementet, hvor han også gik på »talerstolen« og officielt lykønskede Claus Lohmann Poulsen med de nye faciliteter.

Miljøet har været i højsædet i det nye staldanlæg, hvor »alt spiller godt sammen«, som Erik Bredholt også kom ind på i sin tale.

- Kornet fra markerne bruges til foder. Strøm til processerne kommer fra taget og gyllen – der miljøbehandles med afkøling og forsuring, så kun en meget lille del af ammoniakken undslipper – bruges som gødning til næste års afgrøde, sagde Erik Bredholt.

- På den måde kører næringsstofferne rundt. Ikke mange produktioner recirkulerer sine ting på den måde, og det er jo en optimal måde at udnytte sine ressourcer på, lød det videre fra Danish Crown-formanden.

Sætter overliggeren højt

Da Henrik Villumsen, salgschef hos Kjargaard Byg, overtog ordet efter Erik Bredholt, påpegede han, at det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Claus Lohmann Poulsen.

- Du tør række ud efter stjernerne. Du tør nemlig sætte overliggeren højt. Men ikke højere end du kan nå den, lød det blandt andet fra Henrik Villumsen, der også havde rosende ord med på vejen til Claus Lohmann Poulsens hustru, Marie Louise, der blandt andet har haft en klar holdning til farver og beplantning, så det hele falder godt ind i landskabet.

- Det er ikke altid lige noget, en landmand og entreprenør tænker så meget på, da vi har fokus på produktion og effektivitet. Men vi har godt af at blive »skubbet til«, og det kan være inspiration til andre, fortalte Henrik Villumsen.

Læs også