Avlsselskab øger sædkvaliteten til griseproducenterne

Hidtil er sæddoser fra orner på KS-stationerne blevet analyseret af mennesker via mikroskop. Fremover kommer Danish Genetics til at bruge en såkaldt Casa-analyse, som er et specialudviklet software-værktøj med høj præcision, til at teste alle orner.

Hos Ornestation Mors står nogle af landets ypperste orner af forskellige racer. Blandt andet har avlsselskabet Danish Genetics deres orner på stationen. I den danske KS-branche har det i mange år været manuelt arbejde at sikre høj sædkvalitet blandt ornerne. Sædcellernes bevægelighed og levedygtighed er nemlig blevet vurderet af et menneskeligt øje i et mikroskop og sammenholdt med en koncentrationsbestemmelse.

Inden for sædanalyser sker der store digitale, teknologiske fremskridt, og derfor er Danish Genetics nu klar til at gå forrest for udelukkende at bruge en såkaldt Casa-analyse, når sædens kvalitet skal afdækkes. Casa står for Computer Assisted Semen Analysis.

Det er kutyme, at alle de spring, som orner foretager, bliver undersøgt for at sikre, at sæden lever op til de høje kvalitetskrav, som avlsselskaberne fremsætter, for at soen eller polten bedst muligt kan blive drægtig. Det er blandt andet bevægelighed og levedygtighed, der bliver undersøgt.

- Når sæden fra vores Danish Genetics orner fremover kommer til at gennemgå Casa-analysen, er det vores klare forventning, at vi samlet set får endnu bedre blik for, hvad sæden præcist kan præstere, og hvad den enkelte orne leverer, siger Jan Gerber, der er CEO hos Danish Genetics.

Data fremtidssikrer kvaliteten

For genetikvirksomheden er det et stort plus ved Casa, at det bliver muligt at opsamle og bruge data i det genetiske avlsarbejde, fordi analysen giver et solidt fundament til at sammenligne sæd-dataene med de øvrige genetiske avlsdata, som bliver opsamlet i avlsbesætninger, så man kan inddrage det til at skabe yderligere avlsfremgang til gavn for griseproducenterne.

- Det kommer til at blive en stor fordel for vores kunder, idet sædkvalitet hæves yderligere og dermed danner et yderligere grundlag for øget produktionsfremgang i besætningerne, forklarer Danish Genetics-direktøren og fastslår, at Casa kan analysere ting, som hidtil ikke har været muligt med den manuelle analyse.

Jan Gerber pointerer, at inseminationens udfald under alle omstændigheder er afhængig af korrekt opbevaring og håndtering af sæden plus kvaliteten af selve insemineringen. En vellykket insemination er et resultat af godt håndværk og en sæddose med høj frugtbarhed.

I Danmark bliver Danish Genetics det første danske genetikselskab, der kommer til udelukkende at tilbyde CASA-analyserne til markedet. Udenlandske kunder er vant til Casa, og det er kun en fordel for Danish Genetics.

Læs også