Kondensproblemer i foderladen

Det er vigtigt med en god foderhygiejne i foderladen og -anlægget, påpeger griserådgiver, som opfordrer til at tjekke for kondens og mug her i vintertiden.

Her ses et dysefilter, som ikke kører/suger tilstrækkeligt lang tid. Kagedannelsen er forsat våd, og farven er sort og grøn. Foto: VKST

Skal grisene producere ordentligt i stalden, er det vigtigt at sikre en god foderhygiejne i foderladen og i foderanlægget. Det påpeger griserådgiver Kim Kofoed fra VKST.

Især i den kolde tid oplever han problemer med tørfoderet, der på sin vej fra lade over anlæg til stald får flere problemer med kondens undervejs.

- Her i den kolde tid ses der flere kondensproblemer på tørfodersiden, fordi der sker en varmeudvikling omkring møllen, når kornet bliver formalet, som kan blive et problem i den videre transportvej over til blanderen, siger Kim Kofoed og forklarer videre:

- Når foderet så køles af igen enten i transportvejen, blanderen eller i færdigvaresiloen, så dannes der kondens på indersiden.

Sort og grøn mug

Denne kondens skal fjernes med ventilation med en blæser eller dysefilter. Ellers kommer der ifølge griserådgiveren kagedannelse med det samme, som udvikler mug.

- Bare lidt dårligt foder kan nemt øge dødeligheden og nedsætte produktiviteten væsentligt i stalden, pointerer Kim Kofoed.

Han har været ude ved flere foderanlæg og set, hvordan et dysefilter, der ikke kører eller suger i tilstrækkelig lang tid, skaber kagedannelse og sort og grøn mug.

Og det er ikke kun på tørfodersiden, griseproducenterne skal være opmærksomme på kondens.

- I vådfoderanlæg skal der selvfølgelig også holdes øje med mugudvikling, da overgangen fra det tørre og det våde miljø kan være svært at holde rent.

Ugentlig vask

Derfor anbefaler Kim Kofoed en hyppig vask en gang om ugen, således man sikrer, at tanken bliver tilset og renvasket. Og det gælder også rentvandstanken, hvor der kan opstå kraftig og sundhedsskadelig bakterieudvikling.

- En ofte overset tank er rentvandstanken i vådfoderrummet. Den skal også tjekkes og vaskes. Så alle tanke skal inspiceres med jævne mellemrum for at sikre, at tankene er rene og kan holde sig rene, understreger Kim Kofoed.

En sidste pointe fra griserådgiveren er, at et rent foderanlæg også har sine fordele rent mandskabsmæssigt.

- Der er også en menneskelig faktor, som spiller ind, når foderet fungerer godt. Når foderet fungerer, er der mindre bøvl i stalden, og det øger motivationen blandt medarbejderne, slutter Kim Kofoed.

Læs også