Vandforbruget kan være indikator for soens faringsforløb

Ved du, hvilke fordele der kan være i at overvåge søernes vandindtag? Til So-seminar den 14. marts kan du få svar på det og meget mere, når Seges Innovation og Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris deler den nyeste viden om søerne.

Dine søer består af 50 procent vand. Vand er en vigtig del af søernes muskelprotein. Samtidig består søernes mælk af cirka 80 procent vand. Derfor er vandforbruget i farestaldene en indikator for, om soen er syg, farer eller har brug for faringshjælp.

Det oplyser Seges Innovation i en meddelelse om et af de mange emner, som der bliver taget op, når årets So-seminar afholdes den 14. marts i Fredericia.

- Søerne har et stort vandbehov under mælkeproduktion. Samtidig ser det ud til, at en so med lavt vandforbrug har tendens til at føde flere dødfødte pattegrise, siger Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker i Seges Innovation.

Vandforbruget kan vise behovet for faringshjælp

Hvis en so ikke har drukket af truget i lang tid, er det ofte en indikator for, at soen har været i faring længe og kan have brug for faringshjælp.

- Når søer farer, ligger de stille, og der er ingen aktivitet på drikkemåleren. Derved kan man overvåge soen og gå i farestalden for at tænde for varmelamperne. Derudover er der et meget lavt aktivitetsmønster under faringen, og dermed kan vi se, hvilke søer der har lange faringer for på den måde at vide, hvor du skal yde faringshjælp, fortæller Vivi Aarestrup Moustsen.

Hør mere til So-seminar

Vandets vigtighed for søer kan du høre meget mere om i Vivis oplæg til So-seminar. Her kan du også blive klogere på avlens indflydelse på pattegriseoverlevelse, hvordan du kan bruge besætningsdata på søerne til at sætte ind over for so-dødeligheden, og hvordan du laver handlingsplaner ud fra reproduktionsanalyser og arbejder med biologien.

Vandets vigtighed

En gris kan overleve at tabe nærmest alt fedt og over halvdelen af proteinet, men taber kroppen blot 10 procent vand, kan det være fatalt. Dette skyldes, at vand, udover at være vigtig for søernes muskelmasse, også spiller en essentiel rolle for/som:

● foderets passage gennem tarmen og fordøjelsen af foderet

● optag af næringsstoffer

● udskillelse af næringsstoffer og affaldsstoffer

● medium for kemiske reaktioner

● opretholdelse af elektrolytbalancen

● smøremiddel i led og organer

● stofskifte

● i reguleringen af kroppens temperatur

● den væsentligste andel i soens mælk

Kilde: Seges Innovation

Læs også