Fra marts stiger udgifterne til Svineafgiftsfonden med en krone pr. slagtesvin

Svineafgiftsfondens bestyrelse har set sig nødsaget til at hæve svinesektorens afgifter til fonden pr. 1. marts. Ifølge formanden for fonden, Asger Krogsgaard, skyldes det, at der er sket en nedjustering af midler fra Promilleafgiftsfonden, som i stedet går til statens nye plantefond, siger han til AgriWatch.

Fra 1. marts vil produktionsafgiften for svineproducenter stige pr. produceret gris, og pengene vil gå til Svineafgiftsfonden, som finansierer forskning og udvikling inden for branchen.

Landmændene vil nu skulle aflevere 6,5 kroner pr. slagtesvin og 2,75 kroner pr. smågris på 30 kg, hvilket er en stigning på henholdsvis én krone for slagtesvin og 20 øre pr. smågris.

Denne ændring er offentliggjort i en bekendtgørelse og på Svineafgiftsfondens hjemmeside.

Ifølge fondens budget for 2023 vil 160 millioner kroner blive opkrævet i produktionsafgifter fra erhvervet i år.

Formand for fondens bestyrelse Asger Krogsgaard bekræfter overfor AgriWatch, at man har været nødsaget til at øge afgifterne.

- Den overførsel, vi tidligere har fået fra Promilleafgiftsfonden, er blevet nedjusteret, fordi politikerne har taget 80 millioner kroner for at finansiere den plantefond, der blev etableret for halvandet år siden. For at få balance i vores budget er vi nødt til at lave en øget opkrævning, forklarer han til mediet.

Læs også