En so med mavesår er ikke altid bleg

Ø-Vet opfordrer til fokus på foderets formalingsgrad og gør opmærksom på, at mavesår i besætningen ikke altid afsløres ved åbenlyse symptomer.

Ø-Vet oplyser, at de for nylig har haft endnu en case, hvor søer fodret med pelleteret foder lå i den mørkerøde ende af skalaen for mavesår. Mavesår kan afsløres ved obduktioner eller ved mavesårs-USK, hvor maverne tages ud på slagteriet og sendes til laboratoriet i Kjellerup.

- Vi har for nylig haft endnu en case, hvor søer fodret med pelleteret foder lå i den mørkerøde ende af skalaen for mavesår, da vi lavede en mavesårs-USK.

Sådan lyder det i det seneste nyhedsbrev fra Ø-Vet, hvor dyrlægerne samtidig oplyser, at symptomerne ikke altid er så tydelige.

- Vær opmærksom på, at du bestemt ikke altid ser blege søer, når der er problemer med mavesår. Du kan godt have en høj forekomst af mavesår i besætningen uden at se åbenlyse symptomer, lyder det i meddelelsen.

Mavesår udfordrer såvel produktionsøkonomien som velfærden, og der er derfor al mulig grund til løbende opfølgning. Enten ved obduktioner eller ved mavesårs-USK, hvor maverne tages ud på slagteriet og sendes til laboratoriet i Kjellerup.

Dyrlægerne påpeger endvidere, at ovenstående naturligvis også gælder, hvis du er hjemmeblander og selv skal stå inde for formalingsgraden

Læs også