Nyt korn – nye udfordringer

Høsten 2023 har for mange været noget af en udfordring, og nu er næste udfordring så, hvor vi skal starte med at bruge det nye korn.

De første kornanalyser er kommet ind hos fodervirksomheden Nutrimin, og her er det især proteinindholdet, der springer i øjnene.

- Generelt ser vi meget høje proteinindhold i byg, ligesom fosfor også ser ud til at være højt. Billedet stemmer fint overens med, at udbyttet har været lavt og indholdet derfor højere, lyder meldingen fra salgsdirektør Torben Nielsen i en meddelelse fra Nutrimin.

Også hveden ligger måske en smule højere i protein end foregående år, men med betydelig variation, bemærker Torben Nielsen, mens fosforindholdet til gengæld ser ud til at være lavt.

- De fleste nye færdigfoderrecepter kommer derfor til at indeholde væsentlig mindre sojaskrå, så mens vi venter på nye kornanalyser, så tøv ikke med at tage 1-2 procent soja ud af foderet, hvis du oplever løse maver, da det godt kan være sådan, vi ender alligevel, lyder anbefalingen.

Umodent korn

Kornet er mange steder heller ikke for godt modent, og indeholder måske også mere vand end vanligt. Ifølge Nutrimin oplever mange problemer i forhold til, at foderet ikke falder til i siloer og automater.

- Husk, at reducerer du en procent fedt i foderet, så reducerer du samtidig soja med en procent. Dette problem løser sig dog over tid, påpeger Torben Nielsen, der endvidere minder om, at umodent korn også forbruger masser af E-vitamin i modningsprocessen, hvorfor E-vitamin skal tilsættes i færdigfoder/mineraler, og gerne frem til medio oktober.

Toxiner

Det er også blevet et år, hvor der snakkes meget om toxiner, da vækstsæsonen og vådt korn disponerer for problemet.

- Er man i tvivl om, hvorvidt man har et problem, anbefaler vi, at der tilsættes toxinbinder til alt sofoder, da det er en billig forsikring i forhold til de problemer, der kan opstå. Nogle vælger at analysere kornet for toxiner og i mange tilfælde findes der ikke noget af betydning. Frem for at vente med beslutningen, anbefaler vi i stedet at tilsætte det med det samme, da vi har en forventning om, at det meget vel kan ende med, at det alligevel bliver beslutningen, lyder det fra Torben Nielsen.

Læs også