PRRS-vaccine omfatter nu også gylte og søer

Ingelvac PRRS Vet. fra Boehringer Ingelheim har fået udvidet indikationen til også at gælde vaccination af gylte og søer mod PRRS-virus Type 2.

Vaccinen Ingelvac PRRS Vet. mod PRRS-virus Type 2 har fået udvidet sin indikation. Det betyder, at grise, gylte og søer kan vaccineres samtidigt.

Det oplyser Boehringer Ingelheim i en pressemeddelelse.

Det bliver dermed mere enkelt for dyrlæger og griseproducenter at vaccinere mod PRRS-virus Type 2 i bestræbelserne på at opnå fuld besætningsimmunitet blandt alle dyr i besætningen, sådan at virusudskillelse og videre smitte kan blive nedbragt.

Grise, gylte og søer kan vaccineres samtidigt

Hidtil har vaccinen, der har været på markedet i over 25 år, kun været registreret til vaccination af grise, og derfor har drægtige dyr, det vil sige gylte og søer, skullet vaccineres efter kaskadereglen.

PH Rathkjen, DVM, projektleder hos Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics, hilser indikationsudvidelsen velkommen og forklarer i meddelelsen, hvorfor den udvidede indikation bidrager til at opnå besætningsstabilitet:

- Nu kan polte blive vaccineret, når de bliver sat i karantæne, og før de bliver introduceret i besætningen. Det bliver også nemmere at vedligeholde gyltes og søers immunitet mod PRRS-relaterede reproduktionsproblemer og dermed nedbringe transmission af virus (til afkom).

- Vaccination af grise - unge som gamle - er et vigtigt led i smittereduktionen, samtidig med at reproduktionsproblemer og respirationsvejslidelser relateret til PRRS-virus kontrolleres. Samlet set er den udvidede indikation et bidrag til mere sundhed og dyrevelfærd samt et reduceret antibiotikaforbrug, udtaler han.

I tråd med PRRS-strategi

Landbrug og Fødevarer anbefaler i sin Strategi til Reduktion af PRRS i Danmark at anvende MLV vacciner (modified live vaccines) til immunisering af alle dyr i en PRRS-smittet besætning. Den nye indikation for Ingelvac PRRS Vet. er derfor et vigtigt led i opfyldelsen af planen, oplyser Boehringer Ingelheim.

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs også